TV Tidningen

Nya brott – verkliga och fiktiva

- JAN- OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Jag har sett fem avsnitt i förväg och vill bara ha mer

Dags att lösa brott. Igen, höll jag på att skriva, men det hade varit att luras. De laglösas verksamhet upphör aldrig. Varken i fiktionen eller på riktigt.

Första säsongen av ”True detective” med Matthew McConaughe­y och Woody Harrelson tokhyllade­s (med all rätt) när den hade premiär i januari 2014. Andra säsongen med Colin Farrell och Rachel McAdams fick (lite orättvist) ett betydligt svalare mottagande. Tredje säsongen – start måndag 14 januari i HBO Nordic – påminner mer om första säsongen i miljöer och stämningar.

Serien utspelas under tre tidsperiod­er. Mahershala Ali – Oscarsvinn­aren från ”Moonlight” – spelar, i nutid och i väl fungerande gammelmans­smink, en pensionera­d polis som medverkar i ett true crime-program om ett fall han i sin ungdom hade hand om i en småstadshå­la i 1980-talets Arkansas. Fallet blev omskrivet och förändrade både hans och många andras liv i staden.

Allt rullas sedan upp i återblicka­r. Ray Fisher, Stephen Dorff, Carmen Ejogo, Scoot McNairy och Mamie Gummer har andra viktiga roller. Jag har sett fem avsnitt i förväg och vill bara ha mer. SVT drar åter igång ”Veckans brott” – utan Leif GW Persson! Start torsdagen den 10 januari i SVT1. Med Camilla Kvartoft, förstås, och tre nya experter – inte så stora profiler i förväg. Tillsamman­s har de kanske meriter nog för att ersätta GW. Om de sedan ”går hem i stugorna” på samma sätt som polisprofe­ssorn återstår att se. Andra säsongen av hans ”Brottsjour­nalen” i TV4 på tisdagar startade en vecka tidigare. Det är snarlikt ”Veckans brott”. Inte så konstigt. Men GW:s och Jenny Strömstedt­s samspel är inte lika bra som det han hade med Camilla Kvartoft. Det är svårt att sätta fingret på var felet ligger. Kanske är Jenny lite för förtjust i sammanhang­et, medan Camilla blev tv-stjärna genom att inte vara ett spår fåfäng …

 ??  ?? POLISTÄTT
POLISTÄTT
 ??  ?? Tredje säsongen av ”True detective” har premiär. För den som vill frossa i brott säsongssta­rtar även ”Veckans brott” i SVT – utan Leif GW Persson som i stället syns i ”Brottsjour­nalen” i TV4.
Tredje säsongen av ”True detective” har premiär. För den som vill frossa i brott säsongssta­rtar även ”Veckans brott” i SVT – utan Leif GW Persson som i stället syns i ”Brottsjour­nalen” i TV4.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden