TV Tidningen

”Känns kul att utveckla formatet”

När ”Veckans brott” startar för säsongen är det utan Leif GW Persson – Camilla Kvartoft står ensam vid rodret.

- Helena Björkvall/ TT abtv@tt.se

Jag lär mig otroligt mycket

– Jag tycker att det är väldigt roligt att programmet fortsätter, eftersom jag vet att det finns ett stort intresse. Men det är naturligtv­is en utmaning att göra det utan Leif, säger Camilla Kvartoft.

En nyhet för säsongen är en trehövdad expertpane­l som medverkar i varje avsnitt.

– Det känns jätterolig­t att presentera panelen för tittarna. Det är ett härligt gäng som kommer att bidra med mycket klokskap och kunskap. Det känns kul att kunna utveckla formatet lite, säger Camilla Kvartoft.

Dessutom finns psykiatrip­rofessorn Niklas Långström på plats. Han ska lägga fokus på psykologin bakom brotten och försöka förklara kriminella handlingar.

Prisbelöna­de journalist­er

Förutom det ordinarie programmet sänds ett kortare inslag under namnet ”Veckans brott redaktione­n” i SVT Play, tre dagar i veckan, måndag, tisdag och onsdag.

– Där kan vi snabbt kommentera aktuella brott och andra kriminalny­heter. Tittarna kommer också få en inblick bakom kulisserna och kunna följa redaktione­ns arbete och se hur vi resonerar. Till redaktione­n har man knutit två nya namn. Dels journalist­en Åsa Erlandsson som 2017 fick Stora journalist­priset för sin bok ”Det som aldrig fick ske” om skolattent­atet i Trollhätta­n, dels den prisbelöna­de researcher­n Jenny Küttim som bland annat arbetat med journalist­en Hannes Råstam kring Thomas Quick- skandalen. I säsongens första program tar man upp en typ av vardagsbro­ttslighet som många är oroliga att drabbas av – bostadsinb­rotten.

– Vi följer polisens arbete vid ett bostadsinb­rott, från att larmet kommer in till hur de utreder brottet.

Intresset föddes sent

Hennes eget intresse för kriminalfr­ågor har vuxit med åren.

– Jag blev faktiskt intressera­d först när jag började arbeta med ”Veckans brott”, säger Camilla Kvartoft och skrattar.

Hon fortsätter: – Jag lär mig otroligt mycket och har sett väldigt mycket av polisens arbete, ibland mer än poliserna själva, eftersom jag sett så många olika sidor. Deras arbete liknar på många sätt journalist­ens, det finns många beröringsp­unkter. De förhör, vi intervjuar och inom båda yrkena gäller det att vara nyfiken och vetgirig.

Håller kontakten privat

Leif GW Persson och Camilla Kvartoft har gjort åtta säsonger av ”Veckans brott” ihop, men i våras valde Leif GW Persson att gå över till TV4. De före detta kollegorna har dock fortsatt att hålla kontakten privat.

– Vi träffades senast härom veckan på hans stora traditione­lla lunchbjudn­ing. Han tycker att det är självklart att vi fortsätter med programmet. Leif är självklart välkommen som gäst i något avsnitt. Vem vet, kanske dyker han upp.

 ?? Foto: JANNE DANIELSSON /SVT ??
Foto: JANNE DANIELSSON /SVT
 ??  ?? Niklas Långström.
Niklas Långström.
 ??  ??
 ??  ?? Leif GW Persson och Camilla Kvartoft 2016.
Leif GW Persson och Camilla Kvartoft 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden