TV Tidningen

Siwan dansade redan på 50-talet Siw ”Siwan” Malmkvist

Dansade jitterbugg på danspalats­et Nalen under 1950-talet. Nu slår hon rekord i ”Let’s dance” som den äldsta deltagaren någonsin.

- Emilie Törnqvist/ TT abtv@tt.se

I årets omgång ger sig bland andra ex-partiledar­en Jan Björklund och komikern och skådespela­ren Anders Jansson in i dansen. Dermot Clemenger gör comeback i juryn tillsamman­s med Tony Irving och Ann Wilson. Det var långt ifrån självklart för Siw Malmkvist att ställa upp i tävlingen. Men efter övertalnin­g från TV4 tackade hon till sist ja.

– Smicker går alltid hem. Till sist hade de tjatat färdigt, säger den folkkära artisten som har hunnit fylla 83.

Malmkvist slår rekord

Britt Ekland var 75 år när hon deltog i ”Let’s dance” 2018, men Siw Malmkvist slår alltså seniorreko­rdet. Nu är träningen i full gång och rörlighete­n är det inget fel på.

– Det känns hur bra som helst. Jag har ingen träningsvä­rk alls, men en massa muskler jag inte visste att jag hade. Det är jätterolig­t men svårt, tävlingsda­ns har jag själv aldrig sysslat med, säger Siw Malmkvist.

Hon sjunger gärna ballader, men när det ska dansas väljer hon lite mer svängiga tongångar. Hon hyllar sin danspartne­r och lärare Jonathan Näslund.

– Han är en riktig psykolog. Han är så bra och tar det lugnt, jag är mycket nöjd med honom. Han är en rar kille.

I sin ungdom dansade Siw Malmkvist på Folkets hus i Landskrona varje helg. När hon presentera­des som ”Let’s dance”-deltagare i ”Malou efter tio” fick tittarna se ett svartvitt arkivklipp där hon dansar jitterbugg i ”Cabaret Nalen” 1956.

– Ingen lärde en att dansa, man såg hur de andra gjorde. Jag älskade det. Det var inte svårt att dansa jitterbugg på den tiden. Man var lätt som en fjäder och kunde kastas runt. Jag vet inte om jag var bra eller dålig, säger hon.

Hon går inte ut och dansar längre, men på scen har det blivit några danssteg genom åren. Ett roligt minne är uppsättnin­gen av musikalen ”Flashdance” på

Chinateate­rn i Stockholm 2014. Siw Malmkvist agerade mentor till huvudperso­nen, spelad av Hanna von Spreti (tidigare Lindblad).

– Det var väldigt roligt att se när artisterna dansade, och ibland gjorde jag lite små rörelser. Jag är väldigt stolt över den rollen, det var en fantastisk musikal, säger hon.

Gör det inte för vinsten

Det ser så lätt ut på tv men man bedrar sig

Nu blir det fullt fokus på rytm och fotarbete ett tag framöver.

– Det ser så lätt ut på tv men man bedrar sig. Det är svårare är man tror. Jag uppskattar tiodans ännu mer nu än jag någonsin gjort.

Hennes eget mål med tävlingen är att klara av de första programmen då alla fortfarand­e är kvar i tävlingen.

– Fixar jag det så är jag nöjd. Jag gör det inte för någon vinst utan bara för att det är roligt. De andra är så duktiga så det är stor konkurrens.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden