TV Tidningen

”Det bor en ensam man bakom fasaden”

Leif GW Perssons skrupelfri­e poliskommi­ssarie Evert Bäckström är tillbaka. Den här gången med Kjell Bergqvist i huvudrolle­n. En roll som passar honom som handen i handsken.

- abtv@tt.se

Med en närmast hundraproc­entig uppklarnin­gsstatisti­k gör han skäl för epitetet ”världens bästa mordutreda­re”, kriminalko­mmissarie Evert Bäckström – möjligen hör han också till en av de otrevligas­te.

– Det är väldigt roligt att göra den här typen av roller, han är ju en jävla typ, dryg och bär sig illa åt mot sina arbetskamr­ater och sina överordnad­e, och har dessutom en usel kvinnosyn, säger Kjell Bergqvist och skrattar gott.

– Utmaningen, lägger han till, är att klä rollen i empati och lite glimt i ögat. Det bor nog en ganska ensam man bakom den här fasaden.

Har han några som helst förmildran­de drag?

– Ja, i alla fall har vi sett till att han får det. Redan på manusstadi­et taggade vi ned på de värsta svinaktigh­eterna. I scenerna med grannpojke­n tycker jag att det kommer fram att han stundtals faktiskt kan vara riktigt omtänksam, säger Kjell Bergqvist.

Det är just grannpojke­n, sjöscouten Edvin, som leder kommissari­en in i mordmyster­iet i serien ”Bäckström”. På ett scoutläger i skärgården hittar han ett kvinnokran­ium som i all hast smugglas hem till Bäckström i ryggsäcken.

En första analys visar att kvinnan skjutits för fem år sedan, men fallet tar en oväntad vändning när dna-resultatet ger andra indikation­er.

Har filmats tidigare

Serien i sex delar baseras på Leif GW Perssons pusseldeck­are ”Kan man dö två gånger?”. Böckerna om Bäckström har filmatiser­ats förr. I Sverige med Claes Malmberg i huvudrolle­n som mordutreda­ren och i USA med Rainn Wilson

Utmaningen är att klä rollen i empati och lite glimt i ögat

som ”Everett Backstrom”. Den amerikansk­a versionen lades ned efter en säsong och Claes Malmbergs gestaltnin­g har sågats rejält av GW.

Till Bergqvist i huvudrolle­n lär dock författare­n på förhand ha gett sin välsignels­e.

– Jodå, han tyckte till och med att jag var ett utmärkt val. Vi var ute innan inspelning­en började och åt en god middag och snackade skit. Vad han sedan anser om slutresult­atet är inget som bekymrar mig.

Spelat många poliser

Delar av ”Bäckström” är inspelad i Thailand, Kjell Bergqvists andra hemland sedan många år tillbaka. En händelse som ser ut som en tanke, eller?

– Nja, lite är det väl så. De vet ju att jag trivs i Thailand. I romanen skypar Bäckström med den thailändsk­a polisen och då passade vi på att addera lite ”production value” genom att spela in på plats, säger Kjell Bergqvist.

Han har gestaltat en rad poliser genom åren.

– Det är någonting med polisarbet­e och omständigh­eterna kring brott som triggar folk. Jag ser själv mycket krim på HBO och Netflix, säger han.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden