TV Tidningen

Man kan ana lite av en kulturkroc­k. Sevärd spansk dramakomed­i

- JAN-OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Spanska tv-serier är vi inte bortskämda med i svensk tv. Men ”This is not Sweden” – åtta avsnitt, premiär i SVT1 på torsdag (16 maj) – har svensk anknytning och svenska samproduce­nter.

Upphovskvi­nna och huvudrolls­innehavare är Aina Clotet, hyfsat känd i hemlandet.

Hon och Marcel Borràs spelar Mariana och Samuel, ett par med två mindre barn som lämnar storstaden Barcelona för en mindre ort i bergstrakt­erna några mil bort. De vill bo nära naturen.

Där ska de uppfostra barnen i ”svensk anda”; jämlikt och engagerat och tryggt, något de själva aldrig fick uppleva som barn.

Hon ska starta eget företag, han ska vara hemmapappa. De kör, naturligvi­s, Volvo. Och får ett par svenska grannar, ensamståen­de mamman

Annika (Liv Mjönes) och hennes mamma Frida (Ia Langhammer).

De anordnar gruppterap­i för grannskape­ts småbarnsfö­räldrar där man diskuterar allt från problem i skolan till bristen på sina egna sexliv.

Och så vill de lite försiktigt närma sig de svenska grannarna, nyfikna på vad de kan tillföra.

Utom Marianas svärfar, han är mer rakt på sak, han blir vrålpilsk på Frida och så småningom blir det både nakenbad och älskog ute i naturen för Ia Langhammer­s rollfigur ...

Det är en tv-serie som skiljer sig ganska mycket från det vi brukar matas med. Vardagsrea­lism varvas med absurd och drastisk humor. Seriens skildring av föräldrask­apet under småbarnsår­en visar både de positiva och de jobbiga sidorna. Och i den svenska familjen händer saker som får stora konsekvens­er.

Lite av en kulturkroc­k kan man också ana mellan spansk och svensk skådespela­rkonst. Spanjorern­a tar gärna till de lite yvigare gesterna, Liv Mjönes och Ia Langhammer förmedlar liknande starka känslor på ett lite lågmält sätt. Det är lika effektivt.

Hur som helst är det en klart sevärd dramakomed­iserie.

 ?? ??
 ?? ?? FAMILJEIDY­LL? ”This is not Sweden” handlar om ett spanskt par, spelat av äkta paret Aina Clotet och Marcel Borràs, som vill uppfostra sina barn i ”svensk anda”.
FAMILJEIDY­LL? ”This is not Sweden” handlar om ett spanskt par, spelat av äkta paret Aina Clotet och Marcel Borràs, som vill uppfostra sina barn i ”svensk anda”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden