TV Tidningen

Allt föll ihop som ett korthus

- JAN-OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Ingen rök utan eld, tänkte förstås många.

Egentligen är det en dokumentär­serie jag helst inte skulle vilja se. Ungefär som Michael Jacksons fans nog gärna hade varit utan ”Leaving Neverland” (2019), där ett par nu vuxna män berättade om hur popstjärna­n hade begått sexuella övergrepp mot dem när de var barn.

Jag vill inte att Kevin Spacey ska vara likadan. Han är ju en favoritskå­despelare. En av sin generation­s allra bästa. Dubbelt Oscarsbelö­nad på 1990-talet.

Men jag kan förstås inte hålla mig ifrån ”Kevin Spacey unmasked”, brittisk dokumentär­serie av rutinerade Katherine Haywood. Serien har premiär i SVT1 på måndag (3 juni), men båda avsnitten finns redan på SVT Play.

Spaceys fall från toppen började 2017 när han blev anklagad för sexuella övergrepp av en manlig skådespela­re. Han fick sparken från tv-serien ”House of cards”, där han hade huvudrolle­n.

Sedan följde fler anklagelse­r och så småningom rättegånga­r, där han blev friad.

Men ingen rök utan eld, tänkte förstås många. Hans karriär var i princip slut.

I den här serien talar ett tiotal nya offer ut om Kevin Spaceys kåthet och maktmissbr­uk och om hur de har utnyttjats av honom.

Statister och sådana med skådespela­rdrömmar som ibland gått mycket längre än de egentligen ville när den berömda skådespela­ren försökte få ha sex med dem och inte sällan också lyckades.

För vem skulle tro på dem? Och om så var fallet, skulle de inte samtidigt ödelägga sina möjlighete­r till en karriär i branschen?

En tv-serie som är en blandning av skvaller, karaktärsm­ord och undersökan­de journalist­ik.

Men Kevin Spaceys storebror

Randys medverkan ger jag inte mycket för. Hans historier om uppväxten känns inte klockrena. Och han har redan försökt slå mynt av detta genom att skriva en självbiogr­afi om ett liv i skuggan av sin kända bror.

 ?? ??
 ?? ?? MASKEN FÖLL AV Kevin Spaceys fall från toppen efter anklagelse­r om sexuella övergrepp blev hårt. I en ny dokumentär­serie träder fler fram och berättar att den en gång så hyllade skådespela­ren utnyttjat dem.
MASKEN FÖLL AV Kevin Spaceys fall från toppen efter anklagelse­r om sexuella övergrepp blev hårt. I en ny dokumentär­serie träder fler fram och berättar att den en gång så hyllade skådespela­ren utnyttjat dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden