Uncut (Sweden)

”Jag fruktar ålderdomen. Det är inte många gamla människor som är lyckliga ...”

-

1966: Jagger kartlägger sin världsbild med kängor till mode, politik, Beach Boys och nästan allt annat.

Amerikaner är ”för jävliga”. Beach Boys är ”buffliga typer”. Beatles är ”väldigt begränsade” ... Världen förväntar sig skandaler, och Mick Jagger brer ut sig om sin världsbild för en uppmärksam­t lyssnande JACK HUTTON, och hanterar därefter en snabb frågerunda i Melody Maker. ”Jag funderar på att göra en film om bockar”, säger han.

Stones-sångaren kom puttrande till sin ”djupinterv­ju” i en Mini (”en hundkoja från Brian Epsteins garage”) utrustad med radio och träratt. Hans nya Aston Martin är på verkstaden. Han skuttade uppför trappan som en skådespela­re från Salad Days i en benvit jacka med ränder, ljusblå skjorta, vita byxor, vita skor och mörka glasögon. Utrustad med ett glas Bell’s och Coca Cola tog han sig an frågorna med glöd, glädje och humor.

När du och Keith Richard skriver låtar, kasserar ni några då?

Javisst, jag tror att vi har skrivit cirka 200 totalt. Vi skriver inte så många låtar åt andra. Vanligtvis ska det vi skriver vara åt oss. Vi spelar in allt vi gör. Vi låter bandet gå och Keith och jag sjunger, ”Daaaeee-daaa-daaad.” Vi sjunger bara en massa nonsensord och ibland slutar det med att nonsensord­en blir den faktiska låten.

Är alla de olika låtarna på ”Paint It, Black” utvalda för att uppnå en effekt? Hade ni tänkt ut alltihop?

Självklart inte. Ibland kommer vi på saker som ”Lady Jane”. Det var klart redan innan vi ens gick in i studion. Men ”Paint It, Black” skulle bara vara en bra beatgruppl­åt.

Var det en parodi?

Ja. Om du varit med på inspelning­en hade du sett att det bara var ett stort skämt. Vi hade Bill på piano och han spelar i en så rolig stil. Det låter ”Bi-jing, bi-jing, bi-jing” och då satte alla igång, ”Bi-jing, bi-jing, bi-jing” och det var så det hela började. Det var i Los Angeles. Och vi tog bara med sitaren för att någon snubbe kom dit. Han var i en jazzgrupp och spelade sitar i pyjamas. Och vi sa: ”Åh, det skulle låta bra eftersom den har en grej som låter ’g-doing, doing, doing’ och så vidare.”

Människor tar längre tid på sig numera när de gör singlar?

Ja, om de kan. Jag tror inte jag skulle kunna ta så

lång tid på mig som Beatles. Då skulle jag tappa sugen.

Har du hört några låtar på Beatles nya lp?

Ja, jag har hört de flesta av dem. De är väldigt bra. De har lagt ner mycket tid på dem, mycket omsorg och noggrannhe­t. De har använt massor av ljud och några av instrument­en de hade med på Rubber Soul. Och de har använt en del vanliga föremål som snören och andra verktyg.

Tror du att Rolling Stones framtid är turnera världen runt?

Nej. Jag gillar inte riktigt att göra världsturn­éer. Jag skulle hellre turnera hit än någon annanstans. Men vi har inte varit internatio­nella så länge och vi har precis slutat turnera överallt för första gången. Vi har spelat på en massa små ställen eftersom ungdomar skriver till oss och de köper massor av våra skivor. Då tycker vi att vi borde spela där någon gång. Många ungdomar skriver från Sydafrika och de är så besvikna för att vi inte åker dit. Skulle du kunna åka till Sydafrika?

Ja. Jag ser inte något fel med att åka till Sydafrika. Vad är bäst – att spela för en vit publik och en svart publik eller att inte spela för någon av dem? Vem förlorar mest på det? Har de svarta människorn­a något att vinna på att inte kunna se oss om de vill?

Skulle du åka dit om de sa att ni bara fick spela för vita?

Nej. Men de skulle inte säga det. De säger bara att publiken är segregerad. I USA är det väldigt annorlunda. Man kan säga saker som ”Vi kommer inte spela för segregerad­e målgrupper” och allt det där, som främst görs för publicitet. Men om de vill dela dem kommer de att göra det oavsett vad du gör. De släppte bara inte in svarta. De ville inte släppa in dem när vi spelade i Birmingham, Alabama. Det var ingenting vi kunde göra åt det. Vi har en klausul i vårt kontrakt, men hur skulle vi kunna bevisa det förrän efter showen? Det är inte som att spela i Kilburn! I Kilburn skulle det vara vita och svarta.

Du gillar fortfarand­e inte USA så mycket? Jag hatar det. Jag gillar vissa saker i USA. Jag gillar Los Angeles eftersom det är varmt till skillnad från England. Man har det skönt i ett par veckor. Materiellt är Amerika fantastisk­t. Det är bara människorn­a som är så vidriga. Det skulle vara ett underbart land om det inte fanns några människor där. Vietnam har förändrat Amerika. Det har delat det och fått människor att tänka. Det finns mycket opposition – mycket mer än man tror för att all opposition förlöjliga­s i amerikansk­a tidskrifte­r. De får den att verka fånig. Men det finns verklig opposition. Förr accepterad­e amerikaner allt – ”Mitt land, oavsett om det är rätt eller fel.” Men nu säger många ungdomar: ”Mitt land borde ha rätt, inte fel.”

Har du fått frågor om det här i Amerika?

Ja. Jag sa precis vad jag har sagt nu. Om man inte är amerikan är man inte opatriotis­k. Om Beach Boys hade sagt samma sak skulle de ha kallas opatriotis­ka.

Kan vi prata om din kommande film?

Nej, jag får inte prata om den – och jag kan inte säga så mycket om den ändå, för alltihop är lite knasigt. Men vi ska vara skådespela­re i den.

Vad sägs om författare­n Dave Wallis påstådda kommentare­r när han hörde att Stones skulle filma hans berättelse?

Jag vet inte riktigt vad han sa. Hur som helst, det skulle visst vara hans fru. Det kan ha blivit en höna av en fjäder. Han behandlar det som ett stort litterärt verk. Det är bara en bra historia. Vi ändrar den ändå. Han äger den inte. Vi äger den.

Bob Dylan – har du hört att han tydligen kopierar Mick Jagger?

Jag läser det överallt. Jag har aldrig sett Dylan. Eller, jag har ju sett honom, men jag har aldrig träffat honom. Jag har aldrig pratat med honom. Alla andra har det, men inte jag. Han bjöd in mig häromkväll­en, men jag gick inte.

Gillar du hans nuvarande singel, ”Rainy Day Women nr 12 And 35”?

Ja, den är rolig.

Betyder hans texter något?

”Let’s go and get stoned” betyder något.

Vad sägs om ”Paint It, Black”?

Det betyder måla det svart. ”I Can’t Get No Satisfacti­on” betyder att jag inte kan få någon tillfredss­tällelse. Resten av låten bara broderar ut ämnet.

Bryr du dig om ifall folk inte hör texterna? Nej, inte direkt. Det är ljudet vi vill uppnå. Fast folk kan texten till de flesta låtarna. Folk har sagt att de inte har kunnat höra texten på skivorna så länge rocken har funnits.

Vad tycker du om att Sinatra är tillbaka på topp 10?

Konstigare saker har hänt. Jag har inte hört hans skiva. Emellanåt dyker sådana grejer upp. Som Ken Dodd.

Tycker du att Rolling Stones är lika lättigenkä­nnliga som förut på skivorna?

Ja, det gör jag. Jag vill inte verka mallig eller så, det är bara det att jag råkar vara sångaren och jag tror att folk känner igen min röst direkt. Om de gör det så kommer de inte att tänka ”Javisst, det är Rolling Stones. Men det låter inte som dem.” Annars hade de inte känt igen Stones.

Vad är dina tankar om Beach Boys?

Jag hatar Beach Boys, men jag gillar Brian Wilson. Han är väldigt trevlig och väldigt annorlunda än dem. De är idioter, precis som några av grupperna var när de började, och de tramsade hela tiden, skrek och höll på. Drev med alla. Som en massa slödder som väller in på en pub. Jag har precis fått Beach Boysalbume­t Pet Sounds. Det är bra. Jag är inte så förtjust i låtarna. Jag tycker att det är bra skivor. Jag tycker att Brian Wilson är en jättebra skivproduc­ent. Men jag tycker att han kunde variera det faktiska ljudet av rösterna. Ljudet – inte stämmorna – stör mig lite. Om du såg

Beach Boys spela live skulle du bli förvånad. Trummisen kan inte hålla takten om det så gällde livet. Jag gillar vad Brian Wilson gör.

Hela grejen är väldigt Hollywood, allt är så mjukt. Han skriver texter som är otroliga – de är så naiva. Saker jag inte skulle drömma om att skriva. ”Disneyland sure worth taking a trip to. Oh yeah.” Det är den stora Youth Of Americabit­en och allt det där.

Folk skulle inte skriva texter som den i London?

Nej, för folk känner inte ”stolthet” över sitt land och de anser inte att deras land är romantiskt. Amerikaner uppfostras till att tycka att deras land är romantiskt. Det är liksom ”East Coast girls are hip, they really dig” och allt det där. Och ”Northern girls, the way they kiss” ... Jag menar, det är så naivt att det är helt otroligt.

Vad var målet för Rolling Stones under de dagar ni spelade på klubbarna i Richmond och andra platser?

Att sparka ut trad från jazzklubba­rna. Jag hade inget emot trad, men National Jazz Federation försökte *** oss så många gånger att vi kände oss som underdogs som slogs mot en jättestor internatio­nell liga. Men vi slog dem.

Vi såg oss själva som en r’n’b-grupp, men det spelade ingen roll vad de kallade oss. Vi trodde inte att trad tilltalade unga människor. Jag tror att vi hade rätt. Men det tog lång tid att bevisa det och människor försökte racka ner på oss så mycket att vi hatade dem allihop.

I slutändan var trad ute, och alla klubbarna fylldes med rockgruppe­r och vi tyckte att det var bra.

Var ser du dig själv om tio år? Herregud! Jag hoppas att jag kommer att vara skådespela­re och att jag fortfarand­e kan göra enstaka skivor. Frank Sinatra gör fortfarand­e samma typ av skivor som han gjorde för 15 år sedan. Man kan säga att Frank Sinatra är tekniskt en miljon gånger bättre än jag, men det betyder egentligen ingenting för skivförsäl­jningen. Oavsett vilken genre man är i, så kan man ha en hitskiva vart femte år eller så om man är tillräckli­gt stor.

Bryr du dig om ifall en Rolling Stonessing­el inte tar förstaplat­sen på listan?

Nej. Femteplats – det är okej. Så länge skivan säljer ungefär fyra eller fem hundra tusen. EMI hävdar att de har otroliga försäljnin­gssiffror för Beatles skivor.

Vad måste en skiva sälja för att bli etta?

150 000. Det var vad Manfred Mann sålde för cirka tre veckor sedan. Walker Brothers toppade i fyra eller fem veckor och de sålde bara ungefär en kvarts miljon. Vår största skiva var ”It’s All Over Now”. Den var nr 1 bara i Melody Maker och den sålde cirka 800 000.

Tror du att Rolling Stones kommer att hålla på om tio år?

Det är väldigt osannolikt. Men vi har hållit på i fyra år nu och bara det var väldigt osannolikt. Folk säger saker som ”Tja, filmen kommer ut i mars nästa år och sedan gör vi en snabb turné” och de skriver saker på små papperslap­par och skriver kontrakt! Det är väldigt konstigt.

Håller du med om att nästa Beatles-film är

”JAG HATAR BEACH BOYS, MEN JAG GILLAR BRIAN WILSON. HAN ÄR VÄLDIGT TREVLIG OCH VÄLDIGT ANNORLUNDA ÄN

DEM.” MICK JAGGER

väldigt viktigt och att de kan vara lite i knipa?

Jag tycker att Beatles är väldigt begränsade. Alla band är begränsade, men jag tycker att de är väldigt begränsade eftersom jag till exempel inte kan se framför mig Ringo spela skurk i en film med en pistol i handen och döda någon. Det skulle bara inte hända. Men jag tror inte att någon skulle bli förvånad om man såg Brian göra det. Beatles måste göra komedi. Deras senaste var bara en usel story. Om man får ett bra manus går det bra. Det är väldigt svårt att fortsätta med komedi.

Blir du ställd när folk frågar dig om politik? Inte riktigt, men det är väldigt svårt att säga vad man tycker. Om jag sa, som Paul Jones till exempel, att jag stöder CND och så, då är det väldigt enkelt och det är din åsikt. Men de flesta människor är inte så.

Röstade du?

Nej, jag gjorde inte det sist. Ingen kom och frågade mig så jag tänkte ”**** dem allihop.” Jag visste ändå att Quintin Hogg skulle komma in.

Försöker du medvetet följa eller skapa mode? Jag köper bara saker jag gillar. De försöker förknippa dig med mode i modetidnin­garna – bilder med Françoise Hardy med flera?

Ja, jag tycker att det är lite jobbigt. Jag antar att det i grund och botten är harmlöst. Jag försöker bara köpa saker som ingen annan har. Jag tror att jag måste det. Alla försöker ha på sig något larvigt. Jag bara har på mig något larvigt.

Promenerar du omkring mycket på gatorna?

Ja, Lennon och jag stack ner till Portobello Road i fyra timmar nyligen. Vi strosade bara omkring och köpte saker.

Blir du irriterad på människor som ber om

autograf och säger: ”Det är inte till mig”?

Jag vänjer mig vid det. ”Det är inte till mig, det är till min son på sjukhus med hål i huvudet.” Eller ”Gör det för Johnny, han är funktionsh­indrad och hans syster, hon har leukemi.” Om mina barn hade leukemi skulle jag inte gå och berätta för alla. Det är otroligt hur många människors barn som är funktionsh­indrade. Jag låter hård när jag säger det, men det är jag inte. Jag skulle skriva min autograf ändå. Jag kan inte skriva en speciell!

Folk är väldigt roliga. När somliga säger att det inte är till dem är det verkligen det. En gammal dam på cirka 50 kom till bort mig på gatan häromdagen och började kyssa mig. Hon sa: ”Kom in och ta en drink” och jag sa ”Nej, jag har bråttom.”

En annan kom fram och sa: ”Jag gillar alla dina skivor. Vet du hur gammal jag är?” Jag sa: ”Nej. 40?” H on sa: ”Nej, jag är 74.” Hon ser ut att vara ungefär 60 – hon är ganska bra, men ****. Hon har gjort det fyra gånger.

I texter, tycker du att människor försöker läsa in saker i låtar som ”Satisfacti­on”?

Ja. ”Girlie action” var i själva verket ”Girl reaction”. Den snuskigast­e raden i ”Satisfacti­on” som de inte förstår, se? Det handlar om ”Better comeback next week cause you see I’m on a losing streak.” Men de fattar inte det. Sånt är livet. Det är det som verkligen händer med flickor. Varför skulle man inte skriva om det?

Vilka skivor köper du?

Jag köper aldrig så kallade kvalitetss­ångare som Tony Bennett. Han är hemsk. Han är så töntig. Jag ska faktiskt köpa en Tony Bennett-lp eftersom han gör en fantastisk sak på den. Man kan inte gå längre än så. Mellan varje låt säger han: ”Tack så mycket, jag skulle vilja sjunga en låt nu som har betytt mycket för mig genom åren, som har skrivits av några underbara människor.” Och sen sjunger han vad det nu än är för låt, ”I Left Me Tart In San Francisco” eller något, och sedan säger han”Jag skulle vilja presentera min arrangör”.

Han har precis allt, hela paketet. Man kan inte göra det bättre än honom. Jag har köpt en del jazzskivor, det måste jag erkänna. Ornette Coleman. Jag tänkte att jag kanske skulle få några idéer till låtar.

Gillade du den?

Jag har inte lyssnat på den ännu! Jag gillar Jimmy Smith. Inte hans singel – ett hemskt försök till kommersial­ism. Ramsey Lewis ”In Crowd” var bra. Men ”Hard Day’s Night” fungerade bara inte – jag tror det är för att det inte finns någon melodi.

 ??  ??
 ??  ?? MELODY MAKER 28/05&04/06/1966
MELODY MAKER 28/05&04/06/1966
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden