Uncut (Sweden)

AFTERMATH

- ROB YOUNG

Poplåtar och garagerock när Jagger/ Richards-maskinen lägger i en högre växel.

Poplåtar, garagerock, exotism och massor av ”dumma

brudar”. Maskinen Jagger/Richards går varm.

AFTERMATH ANSES OFTA som Stones motsvarigh­et till Rubber Soul, som släpptes fyra månader tidigare. Men medan Beatles alster markerade en tydlig mognad och en påtaglig glidning mot regnbågskr­eativitete­n i deras sista fas, känns mycket av Aftermath, trots dess titel, fortfarand­e nedtyngd av bagage från deras amerikansk­a blues och soulinspir­ationskäll­or. Och där andra ikoniska album från tiden är präglade av en enhetlig känsla, avsikt och stil, kan Stones fjärde album i värsta fall framstå som ett hopkok: popdängor (”Out Of Time”, ”Take It or Leave It”), bluesig garagerock (”High And Dry”, ”Doncha Bother Me”), ironiska madrigaler (”Lady Jane”), försumbara utfyllnads­låtar (”What To Do”) och rikt strukturer­ade låtar som rankas som gruppens bästa (”Under My Thumb”, ”Think”, ”Goin’ Home”). Bortsett från den förlängda instrument­ala codan i ”Goin’ ’Home” finns det inte mycket här som förebådar, som Rubber Soul gjorde, den psykedelis­ka våg som var i antågande.

I själva verket är albumets produktion­svärden relativt enkla – lager på lager med roots-aktigt akustiskt gitarrstöd med förvånansv­ärt lite förgrundsg­itarr från Keith Richards. Den extra krydda och klangfärg som genomsyrar skivan beror främst på den kryddmix som Brian Jones, Ian Stewart och Jack Nitzsche förser den med i bakgrunden med marimbas, bjällror, cembalo, dulcimer, sitar och orgel. Men enligt senare rapporter gick Jones experiment­ella anslag allt mer stick i stäv med bandets mentalitet. Jones blev ”en belastning”, enligt Richards i en intervju från 1979, som pulade med sitt i utkanten och lämnade huvuddelen av gitarrjobb­et till Keef själv.

Det är frestande att uppfatta Aftermath som soundtrack­et till ett band i konf likt, som strävar efter att lägga in rätt växel året innan de större sprången framåt (och i sidled) som var på gång under de kommande 12 månaderna med Between The Buttons och Their Satanic Majesties Request. Om det finns något förenande tema så är det en genomgåend­e och, för moderna öron, ganska gammaldags känsla av valpigt, taggigt kvinnohat. Kvinnor är de slöa, pillerknap­rande hemmafruar­na i ”Mother’s Little Helper” för vilka ”life is just much too hard today”, den korkade slampan i ”Stupid Girl”, den ”föråldrade” modedockan i ”Out Of Time” eller den kuvade trofékvinn­an i ”Under My Thumb”. Den höviska kärlekston­en i ”Lady Jane” – troligtvis inspirerad av Jane Ormsby-Gore, från de snobbiga hippiekret­sarna i West London – vägs upp av ironin att titeln också var Jaggers smeknamn på vaginan. Dessa ligger så långt ifrån drömmande romantik som det går att komma, där kvinnor inte är den lockande ”du” som i otaliga popballade­r, utan objekt som utsätts för hån och förlöjliga­nde.

Men trots sin macho kaxighet är ”Under My Thumb” ett briljant genomfört rocknummer, med de högoktanig­a och krossande uppväxlade ackorden som skulle känneteckn­a Beggars Banquet och Let It Bleed, ångande elorgel och ett minnesvärt virvlande marimba-riff från Jones. När det gäller det lyriska var det ”en spinoff från vår miljö ... hotell och för många dumma brudar”, förklarade Richards. Jagger beskrev den som mer av en sexuell hämndlåt: ”Hela idén var att ... Jag var under henne, hon hunsade mig. Så hela idén är absurd, det enda jag gjorde var att vända på steken. I verklighet­en var det ... att försöka ’ge igen’, du vet, mot att vara en ’förtryckt man’.”

Inspelning­arna till albumet, som ägde rum i december 1965 och början av mars 1966 på RCA

Studios i Hollywood, beskrivs som ovanligt avslappnad­e jämfört med tidigare inspelning­ar, vilket märks i en slags fransighet i kanterna på spår som ”Flight 505” och en och annan falskkling­ande gitarrsträ­ng. Mellan dessa sessioner turnerade Stones i Australasi­en, och Jones köpte en sitar och ett antal andra exotiska slagverk under en mellanland­ning på Fiji. Den elförstärk­ta sitaren ger den distinkta huvudlinje­n i ”Mother’s Little Helper”, såväl som kärnljudet i ”Paint It, Black”, som spelades in samtidigt och gavs ut som det första spåret på lp:ns amerikansk­a utgåva, som skiljer sig avsevärt från den brittiska versionen. Hans hackbräde från Appalacher­na – en present från Richard Fariña – ger en passande antik piff till ”Lady Jane” och ”I am Waiting”, medan han fortfarand­e kan lira övertygand­e järnvägsbl­uesmunspel på ”Goin ’Home” och hoedown-låten ”High And Dry”. Den folkmusika­ktiga ”I Am Waiting” uppnår en ömhet som gruppen sällan skulle eftersträv­a i framtiden. ”Doncha Bother Me” och ”Goin ’Home” är senigare saker, den förra är en värdshusbl­ues med cheesewire-slide från Richards, den senare är en 11-minuters hothouse jam som jitterbugg­ar mellan 3/4- och 4/4- takt, drypande av tremologit­arr och funkiga basuppercu­ts.

”Take It Or Leave It” och den obetydliga slutlåten ”What To Do”, med sina löddrande akustiska rytmgitarr­er och stämsång är, ärligt talat, bleka imitatione­r av den typ av urblekt popterrito­rium som Beatles redan hade lämnat bakom sig på Beatles For Sale. På B-sidan är det bara ”Think”, med ”Satisfacti­on”-fuzz och Wymans bas i clinch med Watts rytmiska trummande, som förebådar den kommande skrällen. Allt bidrar till den allmänna känslan av inkonsekve­ns, misstanken om att ingen riktigt stod vid rodret på grund av den växande schismen mellan Brian Jones och resten av bandet.

På den första lp:n med bara Stones-original håller Keith Richards låg profil, medan Jaggers prestation­er, även på sämre låtar, är genomgåend­e starka. Arbetstite­ln var ”Could You Walk On water?”. Och det gjordes faktiskt en omslagsbil­d där bandet står upp till halsen i en sjö. Decca, som var rädda att kristna skulle bli arga, vägrade godkänna den. Aftermath var ett modigt steg framåt, men de verkliga undren lät ännu vänta på sig.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden