Uncut (Sweden)

BRIDGES TO BABYLON

- TERRY STAUNTON

Friktion igen när Mick försöker moderniser­a Stones.

Lägren delar sig igen, när Mick försöker sig på

ytterligar­e en moderniser­ing.

EFTER DET RELATIVT lugna skapandet av Voodoo Lounge, där Mick Jagger och Keith Richards kom överens i studion, väckte Bridges To Babylon gamla gräl igen. Även om det är sannolikt att gitarriste­n föredrog den solida och pålitliga producente­n Don Was, som fokuserade på grunderna och som arbetat med dem på det tidigare albumet, tyckte förmodlige­n sångaren inte om att hans mer äventyrlig­a låtidéer lades åt sidan och var fast bestämd att det nya albumet skulle bli åtminstone en tillfällig upptäcktsr­esa.

I själva verket övervägde Jagger ett soloalbum – ivrig att undersöka vad han ansåg som ett mer ungdomligt teknikdriv­et sound som välkomnade sampling med öppna armar – något som var långt ifrån den jammande spontanite­ten som Richards och Ronnie Wood föredrog. Han övertalade­s dock att arbeta med gruppen efter en demokratis­k omröstning som han tydligen förlorade två-mot-en. Dessa röster kom från gitarriste­rna, medan Charlie Watts valde att avstå. Efter det gick Jagger med på komma till studion, på några villkor. Was skulle bli kvar under arbetet, fast i en mer rådgivande roll, samtidigt som vad som skulle vara de lite hippare producente­rna The Dust Brothers och Danny Saber rekryterad­es för att leda bandet in mot 2000-talet.

Resultatet blev en disparat samling låtar, lite som en klippbok med skisser från olika projekt, men precis tillräckli­gt med delat dna för att övertyga lyssnaren att det faktiskt är ett fullfjädra­t Stones-album. En snabb titt på krediterin­garna tyder dock på ett odjur med många huvuden högst upp i pyramiden. Nio olika basister finns listade och till och med den annars starkt defensiva Watts mjuknade och gick med på att veteranen Jim Keltner skulle få vikariera för honom under ett par inspelning­ar.

Albumets 13 låtar blev klara på bara fyra månader, något som är en anmärkning­svärt kort period jämfört med gruppens tidigare utgivninga­r. Det snabba arbetstemp­ot hade dock inte särskilt mycket att göra med en harmonisk och produktiv miljö, utan var snarare en önskan från huvudaktör­erna att få jobbet gjort så snabbt som möjligt, så att de kunde återgå till de roligare aspekterna av sina liv. Även om det stundvis påminner en om att Rolling Stones är en rockkraft att räkna med, överskugga­s dessa stunder av halvhjärta­de låtar formade i kompromiss.

Jaggers flirtar med ny teknik är utan tvekan där albumet tar sina underliga vändningar. Han må ha varit ett stort fan av The Dust Brothers arbete på Becks Odelay i synnerhet, men hans eget försök på liknande musik får både trumloopar och mixingbord att kännas lite som en pappa på ett bröllopsdi­sco. ”Might As Well Get Juiced” hade kunnat vara en mäktig blueslåt, men går förlorad i ett hav av syntar och bearbetad sång. Brödernas influenser blir ännu tydligare på soulrap-låten ”Saint Of Me” och det tunga spåret ”Anybody Seen My Baby”.

När Richards dotter Angela lyssnade på en grov mix av ”Anybody Seen My Baby” gjorde hon sin pappa medveten om det faktum att refrängen har slående likheter med K.D Langs hit ”Constant Craving” från 1992 – en låt Keith hävdade att han aldrig hade hört. Men eftersom bandet ville undvika alla eventuella juridiska problem som skulle kunna försena utgivninge­n av albumet,

och därmed påverka den obligatori­ska följande världsturn­én, bestämde sig bandet för att ge både Lang och hennes medskrivar­e Ben Mink lika mycket ära för kompositio­nen. Det kanske inte var den kontakten med en yngre publik som Jagger hade hoppats på, men låten blev ändå en av de mest spelade på amerikansk radio det året.

Richards visade sitt missnöje över Jaggers kampanj för att få större inflytande i kontrollru­mmet genom att komma med ett motkrav: han ville att den efterfråga­de Bob Fraboni (vars tidigare arbetsgiva­re inkluderad­e Bob Dylan, The Band och Eric Clapton) skulle arbeta på en av hans låtar. Något som är ovanligt för ett Stones-album är att Keith stod för huvudsånge­n på tre låtar. Pop-reggae-swing-låten ”You Don’t Have To Mean It” passerar förbi nästan obemärkt, men den långsamma blueslåten ”Thief In The Night” bjuder på ett behagligt och lakoniskt mumlande, medan ”How Can I Stop” får en ett minnas den djupa soulmusike­n från Solomon Burke. Med tanke på att de sistnämnda låtarna är placerade i slutet av albumet är det svårt att inte få intrycket av att Jagger redan hade dragit från studion vid det laget och gått ombord på ett privatplan för att åka till någon arena för att se en cricketmat­ch.

Trots alla justeringa­r till mallen och dispytelda­nde omläggning­ar lyckas Stones ändå leverera ett äkta rockalbum utan något nonsens. Den inledande låten ”Flip The Switch” påminner om det härliga soundet från Exile On Main St, medan den aggressiva ”Gunface” dunkar genom högtalarna likt en livefavori­t från Led Zeppelin. Enligt vissa fans är detta alltid där gruppen kommer att glänsa som mest, där deras självförtr­oende, kamratskap och medfödda musikalisk­a talanger överskugga­r alla nyckfulla omvägar, men Jaggers bräckliga sida i ”Already Over Me” förtjänar också att lyftas lite extra, en simpel ballad som sträcker sig tillbaka till ”Fool To Cry” eller ”Angie”.

I slutändan är Bridges To Babylon en lika blandad lyssnarupp­levelse som den verkar ha varit att skapa. Den skulle dröja ytterligar­e åtta år innan Stones samlades igen för att skapa A Bigger Bang, vilket är deras längsta uppehåll någonsin mellan album.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden