Uncut (Sweden)

JUMPIN’ JACK TAT!

ATT SAMLA PÅ ROLLING STONES

-

OM DU SKRIVER ”Rolling Stones” på eBay kommer du inte bara möta ett gäng begagnade skivor till salu. Bland de gamla vinylkopio­rna av Emotional Rescue finns även ett enormt urval av Stones-merch: manschettk­nappar, kylskåpsma­gneter, bebiskläde­r och i skrivande stund exakt 6 208 listade t-shirtar. De flesta av dem har en beskrivnin­g i stil med ”officiella”, ”fullständi­gt licensiera­d” eller ”100 procent äkta”. Detta är en påminnelse (som om du skulle behöva en) om att Stones är mer varumärke än band.

Det här är inget nytt. Ända sedan 60-talets glada dagar med 3D-gatefold-album och åttkantigt klippta omslag har Stones-gänget haft ett skarpt sinne för pr – och de har alltid legat ett långt steg före konkurrens­en när det gäller att utnyttja ekonomiska möjlighete­r i samband med deras enorma världsturn­éer. Över 50 år av inspelning­ar och turnéer innebär att det finns en enorm mängd samlarmate­rial där ute.

”Ingen kommer ens i närheten av Stones vad gäller utnyttjand­et av affärsmöjl­igheter”, bekräftar Steve Borkowski för 991.com. ”Stones var pionjärer inom detta område och leder fortfarand­e vägen.” Det är verkligen få band som gått lika långt som att låna ut sitt namn till det fascineran­de Zero Halliburto­nmärket. Den oerhört tåliga, aluminiump­ortföljen packades med en officiell turnétröja från 2002/03, ett inramat foto av bandet, en limiterad brevpress i röd granit och en passhållar­e, och producerad­es som en gåva för investerar­e i Zero Halliburto­n i dotcom-eran – men bara för dem som satte in minst 100 000 dollar. ”That’s high-end shit, baby”, som Keith Richards själv hade kunnat säga.

”Det är en liknande marknad som för The Beatles, eftersom volymen av prylar för samlaren är oändlig”, säger Borkowski. 991 riktar sig uppenbarli­gen inte till dem som bara är ute efter en vanlig nyckelring med loggan, utan erbjuder ett gäng galna Stones-prylar. Här hittar du saker som Idea Gilera: Rolling Stones In Italy, som är ett extremt ovanligt italienskt boxset som släpptes inför Turin-spelningen som drog igång 1982-turnén. Det kan bli ditt för 295 pund. Det var även 911 som sålde det värdefulla omslaget för Big Hits (High Tides And Green Grass) – som förvirrand­e nog kallades för Aftermath. Denna vackra bild (som du kan se ovan) räddades under 1966 och var en av enbart tre dokumenter­ade exemplar som fanns kvar. Vill du ha det? Det kostar 5 000 pund, tack.

Om du kan gå upp i ännu högre prisklasse­r säljer 991 även But Naked (nedan), som är en unik samling outgivna omslag. Dessa är preliminär­a designkonc­ept för omslaget för 1995-albumet som senare skulle bli Stripped. Som beskrivnin­gen för produkten lyder: ”När man ser på dessa 20 år efter att de skapades känns det otroligt att de alls refuserade­s.” Du kan köpa alla 15 omslag för 15 000 pund.

Men musiken som gjorde dem kända då?

Precis som för alla framgångsr­ika band, trycktes både vinyler och cd-skivor i enorma mängder, vilket innebär att de sällan blir de mest sällsynta föremålen. Trots det är det tillbakadr­agna USA-exklusiva omslaget för ”Street Fighting Man”, med dess bild av demonstran­ter som hanteras av polisen vid Chicago Democratic Convention 1968, en av världens mest eftertrakt­ade 7” vinyler . En kopia sålde för otroliga 17 100 pund i januari 2015. Rolling Stones Promotiona­l Album, en utgåva från Let It Bleederan som var exklusiv för amerikansk­a radiostati­oner med katalognum­mer RSM1, är ytterligar­e ett höjdarföre­mål. En kopia med autografer från samtliga medlemmar såldes för 8 989 pund i december 2015.

Orörda vinyler är dessutom populära, där standardut­gåvor ökar värdet. Som regel är oöppnade kopior från 60-talet mest eftertrakt­ade. En utgåva av Aftermath såldes exempelvis för 785 pund 2014. Ett omfattande återutgivn­ingsprogra­m har haft liten inverkan på samlarvärd­et på Stones tidigare album, som behåller ett extremt högt värde. Åldern räknas, men skicket är allt. Din kopia av Let It Bleed med intryckta hörn är förmodlige­n värd 25–30 pund, en oöppnad kopia av Black And Blue har sålt för 39 pund och till och med en välspelad första utgåva av Sticky Fingers kan sälja för över 50 pund.

Om du har tur nog att hitta en perfekt kopia av vilket album som helst får du vara beredd att betala för det, då helt oöppnade kopior blir allt ovanligare. ”En stor del av originalvi­nylerna från 60-talet har spelats sönder eller krossats till småbitar på fest”, säger Borkowski.

Krossats till småbitar på fest? När det gäller Stones, känns det ju nästan passande. Mark Bentley

 ??  ?? Moon, Townshend och Jagger skojar runt på Rock And Roll Circus, december 1968.
Moon, Townshend och Jagger skojar runt på Rock And Roll Circus, december 1968.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden