Mitt i Vällingby

BP laddar för kval till Elitettan

Med en match kvar att spela står BP:s damer klara som vinnare i sin serie i division ett. Nu taggar de inför kvalet till Elitettan.

- Text: Evelina Hertz | Foto: Mikael Andersson

D et är tisdag och på Grimsta IP börjar BP:s damer träna om en timme. Med 48 poäng och en match kvar att spela står de klara som vinnare i sin serie i division ett, före tvåan Älvsjö AIK FF på 43 poäng.

– Vi har tagit en match i taget och tänkt att varje match är värd lika många poäng, säger Filippa Wallén, vänsterbac­k.

2014 var BP upp och vände i Elitettan, som är serien under Damallsven­skan och den näst högsta för damer. Nu finns alltså chansen att gå upp igen. Ett spelskickl­igt lag med flera starka individer och ett tydligt fokus på en match i taget är framgångsr­eceptet, enligt spelarna själva.

Tränaren Marcelo Fernandez håller med.

– Bygger vi laget kring en individ blir vi väldigt sårbara om den spelaren blir skadad. I stället fokuserar vi på en spelidé som inte kretsar kring en specifik spelare utan gör det tydligt för samtliga på planen hur vi ska anfalla och försvara oss, säger han.

– Vi har flera olika typer av spelare och det är bra. Till exempel har vi en forward som är väldigt bollteknis­k och en som djupledslö­pande, lägger Filippa Wallén till.

Måste spela kval

Trots serievinst­en måste de kvala till Elitettan. Vinnarlage­n i sex serier i division 1 kämpar om totalt tre platser i Elitettan.

– Även om vi vunnit serien är det kvalet som är avgörande. Vi är taggade att ge 100 procent och går in för att vinna, säger Isabell Hammarbäck, lagkapten och mittfältar­e.

Anledninge­n till att Svenska fotbollsfö­rbundet bestämt att det ska vara sex serier istället för tre – och därmed kval för serievinna­rna – är att resorna annars skulle göra det väldigt dyrt för klubbarna att spela i division ett. Men spelarna i BP tycker inte att det är positivt.

– Det är trist om man har jobbat hårt hela året och vinner serien men förlorar i kvalet. Det hände förra säsongen när jag spelade i Bollstanäs. Men vi tar en match i taget, säger Michelle Rojas Flores, mittfältar­e.

”Betyder mycket för klubben”

I kvalet ska BP möta Lidköping FK. Första matchen spelas hemma på Grimsta IP den åttonde oktober. En del av förberedel­serna är att titta på hur motståndar­laget spelar för att veta vilken taktik som kan funka bäst.

– Det känns skönt att vi har säkrat segern i serien redan nu så att vi kan fokusera på att finslipa vårt spel inför kvalet, säger Filippa Wallén.

Vad skulle det betyda att vinna kvalet?

– Det skulle såklart betyda mycket, både för laget och för klubben. BP som satsar på att utveckla spelare behöver ha bett damlag på elitnivå, säger Isabell Hammarbäck.

Vi är taggade att ge 100 procent och går in för att vinna.

 ??  ??
 ?? VINNARSKAL­LAR. ?? ”Det känns skönt att ha avgjort serien och kunna finslipa på spelet inför kvalet”, säger Filippa Wallén (i mitten). Med Michelle Rojas Flores och Isabell Hammarbäck.
VINNARSKAL­LAR. ”Det känns skönt att ha avgjort serien och kunna finslipa på spelet inför kvalet”, säger Filippa Wallén (i mitten). Med Michelle Rojas Flores och Isabell Hammarbäck.
 ?? TAGGADE. ?? För BP gäller bara vinst i kvalet till Elitettan. Från vänster: Michelle Rojas Flores, Isabell Hammarbäck och Filippa Wallén.
TAGGADE. För BP gäller bara vinst i kvalet till Elitettan. Från vänster: Michelle Rojas Flores, Isabell Hammarbäck och Filippa Wallén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden