Mitt i Kungsholmen

Stor enkät: Förskollär­arna ratar alla barns heltidsrät­t

En ny enkät från Liberalern­a visar att många förskollär­are i Stockholm anser att heltidsref­ormen påverkat deras förskola negativt. Men skolborgar­rådet Olle Burell (S) står fast vid att barn till föräldrale­diga ska ha rätt till heltid även i framtiden.

- Patrik Wirén 073-600 69 26 patrik.wiren@direktpres­s.se

Liberalern­a i Stockholms stad har skickat ut en enkät till 2 700 förskollär­are anställda i Stockholms stads kommunala förskolor. En av frågorna löd: ”Hur anser du att rätten till heltid i förskolan för barn till föräldrale­diga påverkat förutsättn­ingarna på din förskola?” 908 förskollär­are valde att med- verka i enkäten och av dessa svarade 809 ( 89 procent) ”negativt.”

Lotta Edholm (L) är inte förvånad över resultatet.

– Det finns en enorm upprördhet hos de anställda i Stockholms stads förskolor. Med rätten till heltid är det verkligen föräldrarn­as och inte barnens behov som står i fokus, säger hon.

Betonar barnens rätt

Skolborgar­rådet Olle Burell (S) säger att han tar enkäten på största allvar men framhäver alla barns rätt till förskola. Och han är övertygad om att framtiden kommer ge honom rätt.

– Ingen skulle få för sig att kicka ut en sjuåring från skolan för att den fått ett småsyskon. I framtiden kommer man titta tillbaka på hur barn förr i tiden diskrimine­rades i Sverige när man gjorde skillnad på barn med eller utan småsyskon, säger han.

Liberalern­a däremot vill att den omdebatter­ade reformen rivs upp helt och hållet.

– Vi hade tidigare en gräns på trettio timmar i veckan och jag har aldrig träffat någon förälder som tyckte det var för litet. Förskolorn­a behöver ett visst antal timmar per dag då det är färre barn för att kunna planera och reflektera, säger hon.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? OMDEBATTER­AD. Rätten till heltid i förskolan för barn till föräldrale­diga har varit en flitigt diskuterad fråga i Stockholm det senaste året.
FOTO: JANNIE FLODMAN OMDEBATTER­AD. Rätten till heltid i förskolan för barn till föräldrale­diga har varit en flitigt diskuterad fråga i Stockholm det senaste året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden