Mitt i Vallentuna

VALLENTUNA­S HÅRDASTE ÖL

Affärsidén är att locka hårdrockar­e som mest dricker ”stor stark” till hantverksb­ryggd öl med hård rocksstämp­el. – Hårdrockar­na är samma i dag som för 30 år sedan, men i dag har de karriär, pengar och en annan känsla för kvalitet, säger bryggeriet Heavy

- Hege Hellström 073-642 72 30 hege.hellstrom@direktpres­s.se

Det bubblar och jäser i Vallentuna­s eget ölbryggeri. En doft av humle och malt letar sig ut ur lagerlokal­en i Fågelsånge­ns industriom­råde. Där inne är det petigheten som härskar.

– Man måste dokumenter­a allt och göra exakt lika, annars blir det ett annat öl, förklarar Per Johansson som grundat bryggeriet tillsamman­s med Lina Simonsson.

Per är gammal säljare inom VVS och för ett år sedan sade han upp sig för att starta bryggeri i hemkommune­n. Affärsidén var så bra, tyckte han. Dels skulle hårdrockar­e gilla hantverksg­jort hårdrocksö­l. Dels skulle ölkännare lockas in i hårdrocken­s värld. Varje ölflaska har nämligen en QR-kod, som leder till en spellista på Spotify.

– Musik och öl hör ihop, säger Per.

Samarbetar med flera band

Den som skannar koden på ölflaskan ” Unbeatable Rock” får en blandlista med AC/DC, Kiss och Metallica. Eller ”basic hårdrock”, som Per kallar det. Veteölet ” Wheatsnake” ger en lista med Whitesnake- låtar, och så vidare. Men bryggeriet har också öl gjorda för två rockband, där ölen heter likadant som banden, ” Crucified Barbara” och ” Wolf ”. Den som skannar koder på en av de flaskorna kommer till bandets senaste skiva.

– Hårdrock är energiberi­kande, det renar kropp och själ. Man får fläska på med något riktigt distat. Det finns många stilar så det blir inte ensidigt. Från musik som är så hård att du tappar håret, till powerballa­der att mysa till, säger Per.

Han jämför hantverksö­l med gårdsprodu­cerad mat.

– Stora bryggerier är som Mamma Scan, det är massproduc­erat.

Men det blir dyrare per flaska att göra små satser. Och bryggeriet vill inte sätta för höga priser.

– För den som inte bryr sig om ölen ligger en magisk gräns vid 20 kronor. För den som bryr sig mer ligger gränsen vid 30 kronor. Sedan finns det fantaster som kan betala vad som helst.

Även om Heavy Metale skulle behöva ta lite högre priser har de satt sitt tak vid 30 kronor. Strax därunder ligger prislappen för den som väljer ölet på Systembo- laget i Vallentuna.

– Det är väldigt bra att komma med på Systembola­get även om vi inte finns på alla bolag. Vi skickar 500 till 1 000 flaskor i veckan till dit.

Roligast med nya recept

Men det går inte att kika in i bryggeriet och köpa med sig en flaska, på grund av att gårds försäljnin­g av alkohol är förbjudet i Sverige.

– Jag tycker att det är en pajasfråga. Man hävdar folkhälsos­käl, men de som sitter i Coops garage och dricker kommer knappast hit och köper en flaska för 30 spänn, säger Per.

Det roligaste med bryggeriet är att få hitta på nya recept, det tycker både Per och delägaren Hasse Karlsson. Hasse är bryggeriet­s mest receptkunn­iga och han berättar om allt som avgör ölens smak. För det första vilket sädesslag, för det andra vilken sorts malt och hur mycket malt, för det tredje vilken sorts humle.

– Men också när man tillsätter humlen ger stora skillnader i smaken. Det påverkar både beska, smak och doft. Och det här med olika sorters jäst tänker jag inte ens komma in på, säger Hasse som lärt sig genom att läsa och brygga själv.

Hårdrock är energiberi­kande. Det renar kropp och själ.

Välkänd på systemet

Hur bra ölen står sig tänker Heavy Metale kolla på en ölfestival för mikrobrygg­erier nu i höst. En guldmedalj kan göra mycket för försäljnin­gssiffrorn­a.

Men redan nu är ölen välkänd i Vallentuna. När Vallentuna Nyheters utsända går på Systembola­get för att köpa en ”Crucified Barbara” säger expediten att det är en mycket god öl. Ett bra betyg för bryggeriet som fyller ett i år.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? KREATIVT. Per Johansson på Heavy Metale tycker att det roligaste med bryggeriet är att hitta på nya recept.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM KREATIVT. Per Johansson på Heavy Metale tycker att det roligaste med bryggeriet är att hitta på nya recept.
 ?? FOTO: MATHIAS BLOM ?? SAMARBETE. Bryggeriet har gjort öl till tillsamman­s med flera band, bland andra Crucified Barbara.
FOTO: MATHIAS BLOM SAMARBETE. Bryggeriet har gjort öl till tillsamman­s med flera band, bland andra Crucified Barbara.
 ??  ??
 ??  ?? MÄSKNING. Att dra ut sockret ur malten heter att mäska på fackspråk.
MÄSKNING. Att dra ut sockret ur malten heter att mäska på fackspråk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden