POULÄR.
Antalet elcyklar ökar snabbt i Europa. I Nederländerna säljs över 200 000 elcyklar varje år. Fler och fler inser att en elcykel kan ersätta andrabilen om man bor i stan. Man kommer fortare fram, slipper parkeringsproblem, åker billigare och mer miljövänli
I Sverige ligger vi efter men de senaste åren har ökningen varit markant. I samband med elfordonspremien förväntas en boom.
Elcykeln blev årets julklapp 2017. Samtidigt ökar våra stillasittande beteenden vilket innebär att många inte får tillräckligt med motion. Vilket i sin tur leder till folkhälsoproblem. Därför finns också kritik mot elcykeln kontra en vanlig cykel.
– Ja, såklart finns det ett visst kulturellt motstånd mot elcykel, men det minskar stadigt, säger Mats Andersson som specialiserat sig på el- cyklar och jobbar på El-Cykelvaruhuset i Stockholm.
– Vad vi har märkt är att många som satsar på pendling med vanlig cykel lätt tröttnar efter ett tag. Men med en elcykel blir det stabilare. Du kommer fram samma tid till jobbet varje dag och slipper bli svettig, om du inte vill det, säger han.
– Själv cyklar jag lagom takt till jobbet. Men på hemvägen maxar jag, för då kan jag duscha när jag kommit hem. Och har fått dagens träningspass på köpet. Det bästa av två världar.
Från 1 februari i år kan man söka den så kallade elfordonspremien. Initiativet handlar om att få fler att ta det mer hälsosamma och miljövänliga alternativet elcykeln till jobbet istället för bilen.
En elcykel kan underlätta för personer som inte har så bra kondition, eller som av andra orsaker, till exempel sjukdom, inte kan eller bör anstränga sig så hårt. Samtidigt som man får frisk luft.
Kan själv reglera hjälpen
En elcykel hjälper till i backar och kan göra en svettig och tung rutt mer behaglig. Du kan själv reglera hur mycket hjälp du vill ha.
– Det är en myt att elcykel inte stärker konditionen. Det motorn gör är att hjälpa till i backar och motvind, men man styr exakt själv hur mycket man vill anstränga sig. Många med elcykel får därför en mer kontinuerlig motion, menar Mats Andersson.
– En del av våra kunder är tidigare vanliga cyklister. Eller så har man tröttnat på att åka kommunalt och inte komma fram i tid. Eller bilister som vill slippa problem med dyra parkeringar.
”Laddstationer på kaféer”
Elcyklar finns i olika utföranden och prisklasser. För lite längre sträckor, ett par mil eller mer, rekommenderas att motorn sitter i mitten på cykeln för bättre balans och kraft. Det är viktigt att man sköter om det löstagbara batteriet.
– I Nederländerna finns laddstationer på kaféerna, det kommer säkert här också så småningom, menar Mats Andersson.
För den som vill åka längre sträckor finns så kallade speedbikes. De har betydligt mer drag med starkare motor. Speedbike klassas som och lyder under samma regler som moped klass 1.
Det vill säga mopedhjälm, försäkring och förarbevis/körkort. Och är därmed är de väsentligt dyrare i inköp också.
Elcyklar finns annars i prisklasser från cirka 10 000 upp till 70 000 kronor för en speedbike.