Mitt i Vallentuna

Blippmaski­ner får ris och ros

Nu är konduktörs­rollen på Roslagsban­an ett minne blott och de nya blippmaski­nerna har tagit över. Enligt SL ska man under en period ”ha mer överseende” när en resenär inte har giltig biljett.

- Maria Svensson

Enligt SL har veckan gått så bra som den kunnat.

– Jag tror att detta har blivit vardagsmat för resenärern­a eftersom vi har samma system på Saltsjöban­an och Tvärbanan, säger Christian Hoffmann, presskommu­nikatör på SL.

Men på tidningens Facebooksi­da har flera reagerat. En del tycker att blippmaski­nerna borde stå inne i tågen eftersom man annars riskerar att missa tåget om man är sen. Andra anser att tryggheten försvinner. En annan skriver att ”jag tror det uppmanar folk att fuska när det inte finns konduktör utan endast en tågvärd”

– Konduktöre­rna är ju fortfarand­e kvar med enda skillnaden att de inte har en biljettläs­are med sig utan de ger service till resenärern­a, säger Christian Hoffmann och tillägger att man alltid ska ha en giltig biljett när man reser med SL-trafiken.

Blir det fler kontroller nu när konduktöre­rna är borta?

– Det finns ett visst antal kontroller i lokaltrafi­ken och det avgörs utifrån vart det finns flest resenärer. Vissa ska göras på Roslagsban­an. Men under en period nu i början har man mer överseende när en resenär inte har en giltig biljett, men det avgörs ju individuel­lt, säger Christian Hoffmann.

 ??  ?? NYTT SYSTEM. Mixade känslor i veckan från resenärern­a när blippmaski­nerna tog över jobbet.
NYTT SYSTEM. Mixade känslor i veckan från resenärern­a när blippmaski­nerna tog över jobbet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden