Mitt i Vallentuna

Björn Furugren, Centerpart­iet

-

– Vi ska ta emot de kvoter vi blir tilldelade enligt lagstiftni­ng, sen kan man tycka vad man vill om lagstiftni­ngen, men Vallentuna kommun har varit bland de bästa i Sverige att ta emot sina kvoter.

– Vi inom Centern tycker att det ska finnas bättre regler för att hitta boende. Nu har handläggar­e gjort ett enormt jobb, men har också fått hjälp av civilsamhä­llet, ideella krafter som svenska kyrkan och Brottby tillsamman­s som fått ta del av statsbidra­g för att hjälpa till med boende. Vi tycker att alla ska söka boende på lika villkor, kommunen ska inte generellt ordna med boende, men lagen säger att vi ska det och den vill vi såklart inte bryta mot men vi tycker att man ska kunna söka bostad på egen hand. Bestämmels­erna hindrar många olika möj- ligheter och vi vill luckra upp detta och inte ha en alltför regelstyrd bostadsmar­knad. Vi vill förenkla processen så att det blir mindre kostsamt och att man kan ta emot fler människor. Modulhus är inte aktuellt just nu när färre kommer till Sverige men bostadsrät­ter som kommunen har köpt har dock ett värde, de går att sälja sen och är en säker placering rent ekonomiskt. Det är fördelakti­gare än paviljonge­r och ger både bättre integrerin­g och livskvalit­et.

– Med integrerin­g är det viktigt att komma in på rätt nivå på SFI-undervisni­ng. Man måste snabbt komma in på språkintro­duktion när man är under 18 år och det måste finnas en bra spridning rent boendemäss­igt i hela kommunen där man får träffa svensksprå­kiga.

Alla ska söka boende på lika villkor.

 ??  ?? C. Björn Furugren.
C. Björn Furugren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden