Mitt i Vallentuna

V-löftet: Gratis SL-kort till alla unga – hela året om Vänsterpar­tiet i Stockholms läns landsting vill att barn och unga, under 18 år ska få åka gratis i kollektivt­rafiken – året om.

- Jonna Claesson 073-600 69 08 jonna.claesson@direktpres­s.se

Under sommaren 2018 har alla skolbarn åkt gratis i kollektivt­rafiken, ett förslag som Vänsterpar­tiet lyckades driva igenom med regeringen.

Nu vill Vänsterpar­tiet i Stockholm läns landsting att alla barn och unga ska få åka gratis i Stockholm året om.

– Får vi inflytande efter valet gör vi SL-kortet gratis för barn och unga alltid och för pensionäre­r i lågtrafik. Att göra kollektivt­rafiken mer tillgängli­g för alla är inte bara solidarisk­t, utan nödvändigt för klimatets skull. Vi tror att vanor sätter sig tidigt och om barn får resa gratis i kollektivt­rafiken när de är små, tror vi det kommer leda till att de väljer bilen i mindre utsträckni­ng när de blir äldre, säger Anna Sehlin ( V), trafiknämn­den.

Enligt siffror från trafikförv­altningen, som Vänsterpar­tiet utgått från i deras budget för 2018, skulle av- giftsfria resor för unga kosta omkring 400 miljoner kronor.

– Vi har räknat på det och lagt undan pengar, just det här förslaget kan vi finansiera. Men målet är att vi ska ha en helt avgiftsfri kollektivt­rafik i framtiden, men vi får ta det stegvis, säger Anna Sehlin och tillägger:

– Kollektivt­rafiken är själva navet i Stockholm. Är man utestängd från den är man utestängd från väldigt mycket, säger hon.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? GRATIS. Vänsterpar­tiet i Stockholms läns landsting vill att barn och unga ska åka gratis med SL året runt.
FOTO: JANNIE FLODMAN GRATIS. Vänsterpar­tiet i Stockholms läns landsting vill att barn och unga ska åka gratis med SL året runt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden