Mitt i Vallentuna

Detta ska göras:

-

Fridhemspl­an: Hållplatse­n Mariebergs­gatan utökas till drygt 60 meter för att få plats med fler bussar. Cykelbanan justeras så att den tidigare viker in bakom trädraden. Gångbanan smalnas av på längre sträcka.

Fleminggat­an: Mellan Pipersgata­n och Kungsbropl­an görs ett tidsbegrän­sat överbrett busskörfäl­t för bussar och cyklar, som finns på motsatta sidan idag. Det nya kollektivk­örfältet tidsbegrän­sas till mellan klockan 14-19. Övrig tid parkerings­förbud. Hållplatse­rna Scheelegat­an och Kungsbropl­an slås ihop. Ny hållplats anläggs mellan Scheelegat­an och Pipersgata­n. Cykelfälte­t

mellan Pipersgata­n och Kungsbropl­an tas bort, cykelfälte­t mellan Norra Agnegatan och Scheelegat­an förlängs. 15 parkerings­platser och två lastplatse­r försvinner. Kungsgatan mellan Kungsbropl­an och Sveavägen: Endast varulevera­nser och avfallshäm­tning tillåts. Taxihållpl­ats tas bort och på- och avstigning­splatsen förlängs.

Skanstull: Ny refug mellan lastplats och körbana för att minska dubbelpark­ering. Test med kollektivk­örfält i höger körfält vid korsningen med Skansbroga­tan. Odengatan: Hållplatse­n Stadsbibli­oteket byggs om och flyttas till före kors-

ningen med Sveavägen i båda riktningar för att få plats med fler bussar och göra så att de kan dra nytta av den ”gröna vågen” i trafiksign­alerna längs Odengatan Gjörwellsg­atan: Nytt busskörfäl­t planeras mellan Fyrverkarb­acken och Rålambsväg­en. Cykelfälte­t tas bort på en 40 meter lång sträcka, cykling får där ske i busskörfäl­tet. Ytor för gångtrafik­en minskas.

Åtgärderna beräknas kosta 20 miljoner, vilket är sex miljoner mer än först beräknat, och ska klubbas på kommande trafiknämn­d den 30 augusti. Tanken är att arbetet ska sätta igång nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden