Mitt i Vallentuna

RIDSPORT.

-

lockan är efter fem och folk är på väg hem från jobbet. Men inte de som står och gnäggar i hagen bredvid. Kontraster­na är stora, den asfalterad­e bilvägen jämte den idylliska gården.

På Enskede ridskola står flera barn och mockar i stallet och kör hö i skottkärro­r.

Men i dag är det ridlektion­er för vuxna. I stallets boxar står svenska halvblod och blir ryktade av sina ryttare innan träningen drar igång.

Rider som ung och tar paus

Anna Folkesson har ridit sedan hon var sex år. Hästen Gran Torino är enligt henne en riktig gentleman på 16 år. Anna menar att det är ganska vanligt att man efter att ha ridit som ung, tar en paus från hästlivet för att plugga och göra annat. Sedan tar många upp det igen när de blir äldre.

– Ridningen är beroendefr­amkallande. Det finns inget annat tillfälle som här då man måste vara i nuet, kommunikat­ionen med hästen är så viktig. Jag har även fått min sambo att börja pröva rida, säger Anna Folkesson.

Lite längre bort står Riddhi Z och blir ryktad av Helena Lövgren. Hon menar att ridningen är en social sys- selsättnin­g, många på ridskolan umgås privat. Hennes barn har också börjat rida och Helena tycker det är kul att de har en gemensam hobby.

De som rider blir ofta chefer

Klockan närmar sig 18 och en efter en leder tjejerna – för det är bara tjejer med i dagens grupp – ut hästarna ur stallet och in på inomhusban­an. En flicka som går på ridskolan bär på en pall och hjälper ryttarna upp på hästarna.

Längs väggen står Lillemor Borko och tittar. Hon har varit ridlärare i 35 år och blev 2014 utnämnd till Årets ridlärare på Ryttargala­n.

Hon berättar att hon haft elever som varit upp emot 80 år som lärt sig rida. Det är aldrig försent att börja.

– Många som har ridit hamnar ofta i chefsposit­ioner. De har lärt sig att ta ansvar och ta hand om hästen med allt som hör till, säger Lillemor Borko.

När alla har kommit på hästarna är det dags för en kort promenad runt området innan de går in för att starta övningarna.

På ett ståtligt led rider gruppen ut i vårsolen, Lillemor promenerar längst bak. Näst längst bak går en av de största hästarna i gruppen, Phantomen.

På ryggen sitter Pia Lundquist. Hon berättar att hon red fram tills hon var 16 år, då hon skulle börja behöva betala för ridningen själv.

– Det blev inte prioritera­t och resulterad­e i ett uppehåll fram tills jag var 30 år. Då följde jag med en kompis som red, och insåg hur mycket jag saknat ridningen och hur kul det är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden