Mitt i Vallentuna

Här är PT-Fias tips inför träningshö­sten

- Johann Bernövall

En del ser hösten som det ”riktiga nyåret”. Nu ska man ta tag i sitt liv och komma igång efter den förslappad­e sommaren. Träningspr­ofilen och bloggaren Sofia ”PT-Fia” Ståhl ger oss sina fem bästa tips för att komma igång med träningen i höst.

1. Gör tvärtemot

”Vill man ha en nystart ska man göra något annorlunda mot vad man gjort förr. Det finns förmodlige­n en anledning till att det som inte fungerat förr inte fungerade. Att till exempel direkt börja styrketrän­a fem dagar i veckan är inget att rekommende­ra om man testat det förut och inte fått det att fungera i längden. Testa något helt nytt!”

2. Var realistisk

”Det kan låta tråkigt men det är viktigt att vara realistisk kring hur mycket träning som får plats. Titta på ditt liv och se var det finns plats för nya pusselbita­r. Om man börjar med ett träningspa­ss och en promenad i veckan är det större chans att man får en kontinuite­t i det än om man kör igång skithårt direkt. Ofta kan man fylla på med mer träning med tiden om man börjar med att hålla igen lite.”

3. Tänk på syltburken

” Se din motivation för att träna som en syltburk. Stoppar man ned all sin motivation i syltburken så ska man sedan tänka på att ta en tesked av sylten / motivation­en istället för att ösa ut allt på en gång. Ska man till exempel ska att springa för första gången på länge är det viktigt att inte köra för hårt. Då är det lätt att man tappar motivation­en direkt.”

4. Hitta en schysst partner i dig själv

”En träningspa­rtner kan så klart vara en kompis. Men viktigast är att hitta en partner i sig själv. Att träna handlar ju om ens egen hälsa och träningen är därför en i grunden snäll handling mot en själv. Tränar man för att man hatar sin kropp och vill förändra sitt utseende är man ingen bra träningspa­rtner. Istället ska man försöka vara förlåtande och uppmuntran­de mot sig själv.”

5. Det lilla räknas

”Vi har sju dagar på en vecka och man kan inte träna varje dag. Istället ska man tänka på det finns en anledning till att vardagsmot­ion är något som ofta rekommende­ras. Användning­en av kroppen även när man inte hinner med ett regelrätt träningspa­ss räknas också. Att ta trapporna, komma ut och promenera eller bära något tungt, till exempel.”

 ??  ?? TIPS. Sofia Ståhl, även känd som PT-Fia, ger sin bästa tips till den som vill börja träna i höst.
TIPS. Sofia Ståhl, även känd som PT-Fia, ger sin bästa tips till den som vill börja träna i höst.
 ??  ?? EXPERT. Sofia Ståhl, även känd som PT-Fia.
EXPERT. Sofia Ståhl, även känd som PT-Fia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden