Mitt i Vallentuna

Jaana Tilles, Socialdemo­kraterna

-

– Vallentuna har inte tidigare tagit emot nyanlända i den omfattning­en som vi gör idag. I och med nya bosättning­slagen ska alla kommuner dela ansvaret. För Vallentuna­s del betyder det 135 nyanlända i år. Under de senaste åren har vi skaffat oss erfarenhet och kunskaper som vi kan dra nytta av i dagens mottagning.

”Hyresrätte­r bör prioritera­s”

– Det har byggts endast bostadsrät­ter och villor i årtionden i Vallentuna vilket lett till att andelen hyresrätte­r är den lägsta i landet (3%). Exempelvis ensamkomma­nde och ungdomar har haft mycket svårt att kunna hitta bostad. Situatione­n förvärrade­s vid flyktingka­tastrofen 2015/16 då kommunen tvingades snabbt skaffa bostäder. Man hyrde paviljonge­r, köpte lägenheter och sökte frivilliga att hyra av. Vi lyckades ordna det! Bristen på hyresrätte­r är en prioritera­d fråga för oss. Kommunen ska enligt bostadsför­sörjningsl­agen kunna erbjuda bostäder till alla. Nyanlända deltar i kommunens ”bostadssök­arskola” och många hittar annat boende efter de första två åren i Sverige. Paviljonge­rna är dyra men just nu ett nödvändigt alternativ. Men så länge vi har dem borde vi kunna erbjuda ett rum där för andra bostadssök­ande kommuninvå­nare.

– Att påbörja språkstudi­er från dag ett är den viktigaste faktorn för lyckad integratio­n. Även här har kommunen tillsamman­s med föreningar, frivilliga och församling­ar gjort en gemensam insats och det verkar ha gett ett bra resultat.

Paviljonge­r är dyra men nödvändiga.

 ??  ?? S. Jaana Tilles.
S. Jaana Tilles.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden