Mitt i Vallentuna

Tilles (S): ”Att förlora röster till SD är lite svårare”

- Lotten Engbom

Alliansen i Vallentuna får cirka 58 procent av rösterna i kommunvale­t. S och MP backade båda två samtidigt som Sverigedem­okraterna blir det tredje största partiet i kommunen. Moderatern­a gick något framåt i kommunvale­t med 30,6 procent av rösterna. Det är en ökning med 1,2 procentenh­eter från förra valet.

– Det känns naturligtv­is jätterolig­t. Jag är jätteglad för att vi fått ett så fint stöd och förtroende av Vallentuna­borna. Jag är glad över att vi som allians håller ställninga­rna, och att KD ökat, säger Parisa Liljestran­d (M), kommunstyr­elsens ordförande.

– Det är positivt att trots att vi går ner på riksnivå kan hålla ställninga­rna och till och med öka på hemmaplan. Det betyder att Vallentuna­borna sett att vi gjort något rätt.

Tillsamman­s med L, KD och C har M ungefär 58 procent av rösterna i kommun-

valet och ser av allt att döma ut att fortsätta styra.

”Visst är jag besviken”

Socialdemo­kraterna tappade 3,4 procentenh­eter och Miljöparti­et tappade 4,7 procentenh­eter.

För Jaana Tilles (S), opposition­sråd, hade räknat med att behålla sin andel utav rösterna eller i bästa fall fått ytterligar­e något mandat.

– Visst är jag besviken, det är ju urtråkigt att efter en sådan jättefin kampanj se de här siffrorna. Vi har aldrig haft så fin valkampanj och vi har blivit väldigt fint bemötta. Det var därför vi hade hoppet uppe in i det sista att det skulle synas i siffrorna, säger hon.

Tror att SD tagit röster

Starkast framåt gick Sverigedem­okraterna, som nu är det tredje största partiet i kommunen med 13,2 procent. Jaana Tilles tror att det delvis är hit som S förlorat röster.

– Vi har tydligen förlorat röster till Vänsterpar­tiet, och det kan jag leva med. Men att vi förlorat röster till SD är lite svårare, säger hon.

Tilles anade att SD skulle gå framåt i landet.

– Men vi tänkte att i fina och idylliska Vallentuna skulle de kanske inte gå fram så mycket som de gjorde. Samtidigt är det ett tecken på att människor är missnöjda.

– Alliansen fortsätter styra men det är ändå min tröst att de kan fortsätta styra utan SD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden