Mitt i Vallentuna

ELSATSNING.

Den får 9 av 10 att le! En eldriven trehjuling med former från förr ska sätta Estland på bilkartan. Det hoppas Roman Muljar som skramlat ihop pengar till en första lermodell.

- Text & Foto: Fredrik Diits Vikström

En bil som ännu inte finns står fastkedjad på Norra bantorget i Stockholm. Roman Muljar är i stan för att visa en modell av Nobe 100.

– Det här är den första bilen från Estland, säger han och berättar att idén började gro för tre år sedan.

– Jag hade köpt en skoter till min fru men hon kände sig inte riktigt bekväm bland alla bilar. Hon frågade om jag kunde bygga något säkrare. Kanske på tre hjul. Så jag vände mig till mina vänner på Tallins tekniska universite­t.

Det blev en trehjuling med ägg- formad bur och tvåtaktsmo­tor – men Roman var inte nöjd. Han såg till att byta till elmotorer i hjulen och tog kontakt med formgivare.

– Jag ville att bilen skulle se ut litegrann som min Folkabubbl­a från 1972 och en Messerschm­itt KR200, säger han och fortsätter:

– Det tog två år att hitta rätt design. Sedan har det bara rullat på. Jag tog mina egna besparinga­r och några vänner belånade sina hus. Och här är vi i dag.

Utseendet är nyckeln till framgång, menar Roman.

– Nio av tio personer tycker att elbilar ser tråkiga ut. Den här bilen får nio av tio att le. Kan vi bara locka några av dem så har vi en bra chans.

I Tallinn arbetar tolv personer med utveckling­en, senare i år ska en körbar prototyp vara färdig. Målet är att bilen inte ska väga mer än 320 kilo.

– I städer får man inte köra snabbare än 50 kilometer i timmen. Vi behöver inte stora tvåtonsbil­ar med sju krockkudda­r. Vi kan klara oss med lättare fordon, säger Roman.

Ska kunna köra upp till 22 mil

Nobe 100 har inga krockkudda­r alls (”det skulle kosta tre miljoner euro att utveckla ett airbagsyst­em”) men föraren och passagerar­en fram sitter fast med fyrpunktsb­älten och den långa huven fungerar, enligt Roman, som effektiv deformatio­nszon. Längst bak finns plats för ytterligar­e en passagerar­e. Taket går att plocka av.

Med fulladdat batteri ska man kunna köra upp till 22 mil. En originell lösning är att den kan utrustas med ett bärbart batteri.

– Batteriet sitter under huven och ser ut som en snygg gammaldags portfölj. Den är bara att lyfta ur och ta med sig till jobbet eller lägenheten för att ladda.

Portföljen väger 12–13 kilo men har hjul och ger fyra–fem mil extra räckvidd.

Den stora utmaningen är nu att skramla ihop mera pengar.

– Verktygen och allt annat som vi behöver är väldigt dyra. Vi behöver minst en miljon euro för att få igång produktion­en, säger Roman som hoppas på investerin­gar från privatpers­oner, så kallad crowdfundi­ng.

Överväger bygga i Sverige

Om allt går i lås kan tillverkni­ngen starta 2020, kanske i Sverige.

– Vi överväger faktiskt att bygga bilen i Trollhätta­n, avslöjar Roman Muljar. Jag försöker kontakta den kinesiska killen som köpte Saab.

Planer på fler modeller, en pickup och en sportbil, finns också. Roman har gott om självförtr­oende:

– Om tio år är vi större än Porsche!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden