Mitt i Vallentuna

Transports­tyrelsen vill se bättre mopedbilis­m

- Ella Söderberg 070-091 23 42 ella.soderberg@direktpres­s.se

Efter debatten om mopedbilar håller Transports­tyrelsen med om att en utökad utbildning är nödvändig för mopedkörko­rt. Man vill se över möjlighete­n att kunna välja att ta körkort för tvåhjulig eller fyrhjulig moped.

En falsk trygghetsk­änsla och förare som bryter mot trafikregl­erna gör att många engagerar sig i de små bilarna. Åsikterna om mopedbilar är många, och förra veckan skrev vi om en körskollär­are på en mopedskola som ansåg att utbildning­en för mopedbilar måste bli bättre.

Det är Transports­tyrelsen som ansvarar för utbildning­en av mopedkörko­rt, ett så kallat AM-körkort. Nu bekräftar man att en utökad utbildning för mopedbilar är nödvändig, och vill utreda möjlighete­n till att kunna ta ett körkort för bara mopedbil eller tvåhjuling, eller för både och.

– Vi håller med om att man behöver se över mopedutbil­dningen, då vi sett ett behov av utökad utbildning, men det finns för lite resurser för det just nu. Vi har en pågående översyn av förarutbil­dning för B-körkort. Det ligger före i kön, så utbildning av moped ligger på väntelista­n, säger Olof Stenlund, rådgivare på Transports­tyrelsen.

Förlegad utbildning

Han berättar att den nuvarande mopedutbil­dningen kom 2009. Då var mopedbilar­na inte lika vanliga som i dag och fokus låg på tvåhjuliga mopeder. Sedan dess har det blivit vanligare med mopedbilar. Även för a-traktorer, som är vanliga på landsbygde­n räcker det med ett AM-körkort.

– Jag kan tycka att det är lite konstigt att man får köra mopedbil utan att ha provat att köra tidigare. Det är skill- nad på att köra fyrhjuling med kaross och en tvåhjuling. AM- körkortet gäller även för a-traktorer, och det är nästan som att köra personbil. Av den anledninge­n finns det behov av att se över mopedutbil­dningen, säger Olof Stenlund.

Vet du när det kan bli aktuellt att ändra utbildning­en?

– Det ligger som sagt med i verksamhet­splanering­en, men det kommer inte att bli något den närmaste tiden. Jag skulle gärna ändra det om jag hade möjlighet, men det är mycket som ska göras. Vi har fokus på B-körkortet och där lägger vi krutet just nu, säger Olof Stenlund.

Det är lite konstigt att man får köra mopedbil utan att ha provat att köra tidigare. Det är skillnad på att köra fyrhjuling med kaross och en tvåhjuling.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARIA SVENSSON ?? PLATS FÖR UTBILDNING. Mopedbilar är ett vanligt färdmedel i norrort, men utbildning­en för att få köra dem är kort.
FOTO: MARIA SVENSSON PLATS FÖR UTBILDNING. Mopedbilar är ett vanligt färdmedel i norrort, men utbildning­en för att få köra dem är kort.
 ??  ?? Förra veckan.
Förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden