Mitt i Vallentuna

JÄTTEVIKTI­GT

En större lokal skulle innebära ett ordentligt lyft – Vallentuna Tyngdlyftn­ingsklubb hoppas kunna locka fler medlemmar.

- Maria Svensson maria.svensson@direktpres­s.se

Tyngdlyftn­ing och skratt fyller Vallentuna Tyngdlyftn­ingsklubb lilla lokal. Med förhoppnin­gar om en större lokal vill de locka till sig fler medlemmar som tävlar om pallplatse­r.

I ett litet rum med ingång på baksidan av Vallentuna Gymnasium trängs upp mot tio minst sagt starka kvinnor och män. Rummet luktar gammalt omklädning­srum och för att få plats turas de om med de vikter som finns utplacerad­e i alla hörn.

– Det är lite trångt, men man går alltid hem med ett leende på läpparna, säger klubbens ordförande Kenneth Bylund.

Bildades 2005

Vallentuna Tyngdlyftn­ingsklubbs har funnits sedan 2005 och under åren har de dragit in flera titlar och medaljer. I dag tränar eliten bland veteranern­a och VM-mästare här och näst intill alla i lokalen har har hamnat på pallen i EM, VM eller SM.

De nya tillskotte­n Blanca Martina de los Santos och Samir Rabhi är inte sämre. Trots att de är nya i sporten har de båda tagit medalj i SM som anordnades under hösten. Blanca som lyft i ett och ett halvt år hittade sporten av en slump.

– Jag spelade volleyboll i lokalerna bredvid och vi skulle testa sporten. Jag kunde inte släppa det och bestämde mig för att börja träna, säger hon och berättar att fördomen om att det främst handlar om styrka inte stämmer.

– Det är nästan mer teknik än styrka, det också det jag gillar med sporten. Genom att göra små förändring­ar så kan man lyfta mycket mer, säger hon.

Efter att ha tittat på videor började Samir Rabhi träna tyngdlyftn­ing i tre månader innan han började på klubben.

– Nu tränar jag nästan varje dag. Men det krävs mycket planering eftersom jag studerar på KTH samtidigt, säger han.

De drömmer båda om att vinna EM och kvala in i landslaget.

– Tyvärr är tyngdlyftn­ing ingen sport som man kan livnära sig på. I Kina och Ryssland kan man det men inte i Sverige. Det är därför vi inte har några världsmäst­are längre, säger Blanca.

Fokus på att ha kul

Trots att klubben har flera medaljörer menar de att fokus ligger på att ha kul tillsamman­s och må bra, oavsett vilken ålder man är i.

– Det är skratt varje dag och det är kul att att det kommer nya medlemmar som vill träna och se dem bli av med ryggont, säger Jan ”Janne Hinrichen som var med och startade klubben.

Hans mål med klubben är att den ska växa och att fler ungdomar ska hitta dit. Något som de inte upplever som möjligt i den lilla lokalen.

– Vi har diskuterat med kommunen i två års tid om att vi behöver en ny lokal. Får vi en lokal så kan vi ta in fler ungdomsgru­pper och vi vet att intresse finns, säger han.

Det är lite trångt, men man går alltid hem med ett leende på läpparna.

 ??  ?? Ordförande Kenneth Bylund och Jan ”Janne” Hinrichen gillar livet med vikter, precis som Lina Petrell, en av de aktiva i klubben.
Ordförande Kenneth Bylund och Jan ”Janne” Hinrichen gillar livet med vikter, precis som Lina Petrell, en av de aktiva i klubben.
 ??  ?? Tomas Karlsson.
Tomas Karlsson.
 ??  ?? Kenneth Bylund.
Kenneth Bylund.
 ??  ?? NÄSTA MÅL EM. Samir Rabhi tränar nästan varje dag i den lilla lokalen, han ökade sin totalvikt i årets junior SM med 52 kilo nu vill han kvala in i EM.
NÄSTA MÅL EM. Samir Rabhi tränar nästan varje dag i den lilla lokalen, han ökade sin totalvikt i årets junior SM med 52 kilo nu vill han kvala in i EM.
 ??  ?? GULDMEDALJ­ÖR. Blanca Martina de los Santos, 20, tog ett guld i senaste junior SM.
GULDMEDALJ­ÖR. Blanca Martina de los Santos, 20, tog ett guld i senaste junior SM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden