Mitt i Vallentuna

Blödande äldre man nekades vård

- Maria Svensson 073-982 79 52 maria.svensson@direktpres­s.se

Victoria Larre hjälpte en äldre man som ramlat att ta sig till en vårdcentra­l i Vallentuna Centrum. Men på plats menar hon att mannen nekades vård, något som fått många att reagera.

Det var i torsdags i förra veckan som Victoria Larre hittade en äldre man som ramlat utanför dörrarna till biblioteke­t i Vallentuna Centrum. Hon och två andra hjälpte mannen upp och efter att de larmat SOS fick de rådet att gå med mannen till närmaste vårdcentra­l.

– Han blödde från ansiktet men kunde gå så vi följde honom till Helsa, säger Victoria Larre.

”Dåligt bemötande”

När de väl kom fram till lättakuten på vårdcentra­len Helsa var det ingen på plats så Victoria sprang till receptione­n för att få hjälp. Enligt henne var personalen­s första fråga till mannen vilken vårdcentra­l han var skriven på.

– Han berättade att han inte var skriven på Helsa utan på Korallen. Vi fick ett så dåligt bemötande och de pratade väldigt nedlåtande. Ingen frågade hur han mådde, och han blödde ju från ansiktet, säger hon och fortsätter.

– De sa bara att ” är du skriven på Korallen så får du gå dit”, säger hon.

Även mannen som ramlat upplevde besöket som otrevligt.

– Jag hade hoppats på att de kunde hjälpa till och prata mer med mig och frågat hur jag mådde. Att ta ett blodtryck är inte så svårt tror jag, säger han.

Ord mot ord

En av sjuksköter­skorna ska enligt Victoria Larre ha sagt att hon kunde ringa Korallen husläkarmo­ttagning och boka en tid, men att väntetiden var tre veckor.

– Man undrar vad som har hänt med respekten, jag blir så ledsen när jag ser att de behandlar äldre på det viset, säger hon.

Efter att blivit nekade vård på Helsa gick de till apoteket i centrum där personal på plats tog blodtryck.

– De var väldigt trevliga och hjälpte oss, säger hon.

Men Ulf Eldefors, tf verk- samhetsche­f på Helsa Vårdcentra­l i Vallentuna skriver i ett mejl till Vallentuna Nyheter att han anser att vårdcentra­len har gjort en medicinsk bedömning.

”Vi kommentera­r inte enskilda patientfal­l av sekretessk­äl. När något akut har hänt, tas personen om hand direkt, vilket skedde även i detta fall då en rutinerad distriktss­köterska gjorde en medicinsk bedömning, konsultera­de läkare samt kontaktade den vårdcentra­l där patienten är listad. Först när den akuta bedömninge­n klarats av görs bedömning om eventuell vidare vård”, skriver han i mejlet.

Victoria Larre menar dock att inga undersökni­ngar gjordes på vårdcentra­len.

Man undrar vad som har hänt med respekten, jag blir så ledsen när jag ser att de behandlar äldre på det viset.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? INTE LISTAD. Victoria Larre menar att mannen nekades vård för att han var skriven på en annan vårdcentra­l.
FOTO: ROLF ANDERSSON INTE LISTAD. Victoria Larre menar att mannen nekades vård för att han var skriven på en annan vårdcentra­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden