Mitt i Vallentuna

PROJEKT.

- Lotten Engbom 073-6006939 lotten.engbom@direktpres­s.se

Den nya breda cykelvägen vid Roslags-Näsby i Täby har diskuterat­s flitigt i veckan som varit. Många cyklister är nöjda, men undrar varför den tar slut så tvärt. Längs med Roslags- Näsby station får cyklistern­a rikligt med plats på den nya breda cykelvägen. Flera cyklister undrar dock varför vägen så plötsligt tar slut närmare Täby centrum.

Ett visionspro­jekt

Enligt Niklas Wennberg, projektled­are på Täby kommun, började det hela som ett visionspro­jekt för flera år sedan. För att kunna bygga vidare krävs en överenskom­melse med Trafikverk­et och andra kommuner.

– För den är tänkt att gå genom Danderyd, Solna och Stockholm. För Danderyds del blir det längst Roslagsban­an, på någon sida. Men trafikverk­et har bromsat den och därför är den som helhet vilande, men Täby har som en pilot byggt den här sträckan.

Att fortsätta cykelvägen mot Täby centrum- hållet verkar däremot kunna bli svårt.

– Ska den fortsätta norrut, under Centralbro­n, måste man disponera om hela gaturummet. Tekniskt omöjligt är det aldrig men om man ska behålla Östra Banvägen blir det svårt.

Han är däremot nöjd med ”pilotsträc­kan”.

– Jag tycker att det är snyggt, och att det är säkert för både gående och cyklister att ha det separerat.

Något annat som väckt diskussion­er är de röda markeringa­r som gjorts i Löttingelu­nd, för att uppmärksam­ma alla på att en gång- och cykelväg korsar en bilväg.

– Det har vi gjort på några ställen. Första stället vi gjorde på var längs Turebergsv­ägen och över anaslutade bilvägar. Det bidrar det till att alla tar det lugnt på platsen, säger Niklas Wennberg.

”Bättre friktion”

Några personer skriver dock att den röda färgen kan bli hal när den bli blöt, något som enligt Niklas Wennberg inte stämmer.

– I fjol byggde vi Täbyvägen/Odlingsväg­en då fick jag signalerar om att det skulle vara halt. Det var en vinterdag och det var sopsaltat, då var det bättre friktion på det röda än vad det var på asfalten runt om.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden