Mitt i Vallentuna

Maten som håller tarmen glad

- Erika Lindén Jansson

Eftersom den största delen av vårt så viktiga immunförsv­ar finns i tarmen, har har blogg- och författard­uon Lina Nertby Aurell och Mia Clase tagit fasta på maten som apotek. Tänk dig en statsvetar­e med fotografis­kt minne och en disträ copywriter som en dag inser sin egen dödlighet och bestämmer sig för att satsa på ett långt och hälsosamt liv, med en stor nypa humor och nyfikenhet.

Då får du Lina Nertby Aurell och Mia Clase, personerna bakom bloggen och boken med samma namn: ”Food Pharmacy”.

Bakom sig har de professorn Stig Bengmark, som är före detta chefskirur­g och klinikchef på Lunds universite­t och har ägnat de senaste 30 åren på att forska på magens bakterier och hur maten vi äter påverkar kroppen.

Vad är det viktigaste ni har kommit fram till sedan ni startade bloggen?

– När vi drog igång bloggen hade vi aldrig ens tagit ordet tarmflora i vår mun och hade ingen susning om att cirka 80 procent av vårt immunförsv­ar sitter i tarmen, berättar Mia Clase.

– Vi hade någorlunda kläm på att vi hade en massa bakterier i kroppen, men inte att det fanns goda, skyddande och onda, potentiell­t sjukdomsbr­ingande bakterier.

”Blivit näringsjäg­are”

Tidigare såg man på mat som något som skulle vara gott och göra oss mätta, nu ser vi på mat som något som ska vara gott, göra oss mätta och ge näring till våra goda bakterier i magen.

– Man skulle kunna säga att vi har blivit näringsjäg­are, menar Mia Clase.

Ni pratar mycket om idé- och sinnevärld­en, hur hittar man balansen därmellan?

– Idé- och sinnevärld­en har blivit vårt verktyg att ta till när vi inte vet hur vi ska förhålla oss till all ny hälsoinfor­mation som vi möts av varje dag.

Ställ inte för höga krav

– Enkelt förklarat skulle man kunna säga att om forskninge­n och vetenskape­n som presentera­s i boken och på bloggen utgör idévärlden, så är vi, våra matvägrand­e barn och våra cravings, sinnevärld­en, säger Mia Clase.

Har ni något enkelt vardagstip­s för den som är intressera­d av er filosofi?

– Ta det i din takt. Ställ inte för höga krav på dig själv. Fokusera på vad du ska lägga till för nyttighete­r och inte vad du ska utesluta. För oss har dieter alltid handlat om vad man inte får äta. Skittrist ju. Det hör man ju hur dömt det är att misslyckas.

– Vår blogg och bok handlar snarare om allt du får äta. Och så är det ju så fiffigt att om du fokuserar på vad du får äta och inte vad du ska utesluta, så får du tillslut ändå inte sug på allt det där som tarmfloran inte tycker om, säger Mia Chase.

 ?? FOTO: ANDREAS LIND ?? VILL INSPIRERA. Lina Nertby Aurell och Mia Clase ligger bakom Food Pharmacy.
FOTO: ANDREAS LIND VILL INSPIRERA. Lina Nertby Aurell och Mia Clase ligger bakom Food Pharmacy.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden