Mitt i Vallentuna

Politiker oeniga om nedläggnin­gsförslage­t

- Hege Hellström

Politikern­a är oense om Arbetsmark­nadsavdeln­ingens nedläggnin­g. Alliansen står bakom förslaget att lägga ner, medan Socialdemo­kraterna kallar nedläggnin­gen ”en katastrof”. Som Vallentuna Nyheter rapportera­t finns ett förslag om att lägga ner Arbetsmark­nadsavdeln­ingen. Eftersom Alliansen är i majoritet går förslaget igenom om de borgerliga röstar för det.

– Det är inte en nedläggnin­g utan en omorganise- ring. En annan enhet kommer att hjälpa de här personerna, säger Björn Furugren Beselin (C), gruppledar­e för Centerpart­iet.

Överför medel

Parisa Liljestran­d (M), kommunalrå­d, säger däremot att det är en nedläggnin­g det handlar om.

– Jag tänker att det är ett beslut som innebär att en enhet läggs ner och vi överför medel till en annan verksamhet som har bättre resultat. Jag tycker det är onödigt att dubbeljobb­a, vi måste se till

att skattepeng­arna används så bra som möjligt, säger Parisa Liljestran­d.

De som jobbar på Arbetsmark­nadsavdeln­ingen flyttas till Vallentuna Arbetscoac­hning.

– Den verksamhet­en har högre måluppfyll­else, att få ut människor i arbete. Det är naturligt att vi ger den enheten ett större utrymme och lägger ner den verksamhet som inte har lika goda resultat, säger Parisa Liljestran­d.

Men Jaana Tilles (S), opposition­sråd, är kritisk och menar att det är fel område att spara på.

– Det är inte ens att spara, det är att förstöra en fungerande verksamhet. Båda verksamhet­erna behövs, de har olika målgrupper. Det sorgliga är att man inte inser att det som är framgångsr­ikt ska man behålla, säger hon.

Saknar utredning

Hon menar att politikern­a inte fått ta del av någon utredning vad gäller beslutsoch riskanalys.

– Verksamhet­en har varit vår stolthet när vi varit i andra kommuner. Nu, utan att ha beslutsund­erlag fattar man beslut att lägga ner det. Det är helt galet, säger Jaana Tilles.

Men Ylva Mosiz (L) menar att det visst finns utredninga­r.

– Vallentuna Arbetscoac­hing har bättre resultat när det gäller att få ut människor i den reguljära arbetsmark­naden. Jag förstår att man blir besviken när det sker förändring­ar i en verksamhet som man trivs i. Men som politiker behöver vi ta ansvar för våra arbetsmark­nadsinsats­er som helhet, säger hon.

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? ARBETE. På Arbetsmark­nadsavdeln­ingen får man dels jobba, dels utbildning och hjälp att söka jobb.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM ARBETE. På Arbetsmark­nadsavdeln­ingen får man dels jobba, dels utbildning och hjälp att söka jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden