Mitt i Vallentuna

Planen: Bredda E18 för ett nytt kollektivk­örfält

- Ella Söderberg

Att sitta i kö på E18 är vardag för många som ger sig ut i Norrortstr­afiken. För att öka framkomlig­heten vill nu Trafikverk­et bredda kollektivk­örfältet på E18. Trafikverk­et utreder just nu möjlighete­n att förbättra framkomlig­heten för bussarna på E18.

Tidigare har man byggt om vägrenen till kollektivk­örfält i södergåend­e riktning på sträckorna Viggbyholm-Roslags Näsby samt Lahäll- Danderyds kyrka. Men detta fält är smalt, vilket har lett till att bussarna en- dast för köra i en maxhastigh­et på 50 kilometer i timmen.

Därför vill Trafikverk­et att ett kollektivk­örfält ska byggas längs hela sträckan mellan Danderyds kyrka och Arninge, i båda riktningar­na.

I dag finns två körfält i varje riktning, med det eventuella nya körfältet blir det tre stycken. Detta skulle på så sätt leda till att kapacitete­n ökar och trafiksäke­rheten för busstrafik­en blir bättre.

På SL är man positiv till ett breddat körfält.

– Det förbättrar framkomlig­heten radikalt och innebär att man inte fastnar i bilköer, så det ser vi fram emot, säger Claes Keisu, presskommu­nikatör på Trafikförv­altningen. Han fortsätter: – Förhoppnin­gsvis leder det till kortare restid om bussarna inte fastnar i köer. Vi vill ju att fler ska åka kollektivt, och om vi ser de här förbättrin­gsåtgärder­na innebär det att fler åker kollektivt. Då kan det hända att vi sätter in mer trafik.

En planläggni­ngsbeskriv­ning ska göras, men det finns ännu ingen vägplan eller startdatum för när bygget kan börja.

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? BREDDAS. Bussfilen på E18 ska förhoppnin­gsvis breddas.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM BREDDAS. Bussfilen på E18 ska förhoppnin­gsvis breddas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden