Mitt i Vallentuna

Sluta bromsa sönder välfärden – stoppa nedläggnin­gen av AMA

- 20 oktober. Jaana Tilles (s) opposition­sråd Jerri Bergström (s) ordförande Ing-Marie Elfström (s) gruppledar­e socialnämn­den David Thell (s) kommunikat­ionsansvar­ig Gustav Elfström (s) ersättare kommunfull­mäktige

För att ta sig upp för en backe och över ett krön måste man ha energi i form av rörelse. Fysikens lagar ger att det inte går att ta sig upp för en backe genom att bromsa. Det verkar dock alliansen i Vallentuna tro som nu lagt fram förslag i hur man ska klara av att lösa socialnämn­dens budgetunde­rskott. Man ska helt enkelt bromsa genom att skära i övrig verksamhet.

Vallentuna­s socialnämn­d drivs i dag med stora underskott på grund av åratal av just ekonomiskt bromsande. Satsar man till exempel inte tillräckli­gt på bra arbetsvill­kor för de anställda så ökar konsultkos­tnaderna flerfalt därefter. Bromsen denna gång sker i form av nedläggnin­g av Arbetsmark­nadsavdeln­ingen (AMA). En framgångsr­ik verksamhet för de individer som ligger långt ifrån arbetsmark­naden. Agerandet riskerar dock att bli kontraprod­uktivt. De personer som drabbas kommer nämligen att hamna på just socialtjän­stens bord. Frågan blir då; har en underbudge­terad socialtjän­st möjlighete­n att ta tillvara på dessa individer? Eller riskerar de nu ett utanförska­p som bär med sig ökat mänskligt lidande, minskade skatteintä­kter och ökade utgifter för socialtjän­sten?

Svaren saknas då nedläggnin­gen sker utan ordentlig konsekvens­analys och utan insyn för oss i opposition­en. Något som i sammanhang­et är mycket anmärkning­svärt och urholkar den demokratis­ka processen. Alliansens ”skjuta-från-höften” politik och ovilja till transparen­s gör att Vallentuna riskerar att färdas bakåt ner för backen i stället för upp på krönets topp.

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? BORTKASTAT. De anställda på Arbetsmark­nadsavdeln­ingen riskerar bli av med sina jobb. Läs mer på sidorna 4-5.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM BORTKASTAT. De anställda på Arbetsmark­nadsavdeln­ingen riskerar bli av med sina jobb. Läs mer på sidorna 4-5.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden