Mitt i Vallentuna

Hund hund hund i baren

Klart människans bästa vän ska följa med på krogen! Vi har kollat runt i staden och hittat de bästa ställena att ta med din fyrfota vän till.

- Nathalie Mark nathalie.mark@direktpres­s.se

Om du vill gå ut och ta ett glas vin men inte vill lämna hunden ensam finns inga skäl till oro. Det finns fler ställen än du tror som tar emot din fyrfota vän.

På Nytorget 6 på Södermalm har man sedan start låtit hundluckan stå öppen. Och här får även hunden dricka öl.

– Det är en alkoholfri hundöl – och den brukar vara uppskattad! Sedan finns även en speciell hundglass som är laktos- och spannmålsf­ri, så de inte får ont i magen. Den finns i tre smaker: banan, lax och lever. Människor kan ju också äta den men vet inte hur populärt det skulle vara med leverglass, säger Camilla Sverin, hovmästare.

Elverket på Linnégatan välkomnar hundar, men gränsen går vid baren. Och de får komma mätta, någon hundmat serveras inte.

– Hundarna brukar sitta under bordet, i knät eller på en filt i soffan. Och vi kör samma regler som för våra människogä­ster, sköter man sig och inte hojtar och gastar så får man vara kvar, säger Kalle Karlin, krögare och delägare.

Även på Primafila på Upplandsga­tan välkomnas hundarna in med lite hundgodis och en skål med vatten.

– Man ska inte behöva känna att man måste lämna hunden utanför. Samtidigt är det inte ett fik som tillåter hundar att springa lösa och det finns ingen lekhörna. Egentligen är det helt absurt att ens livspartne­r inte skulle få ta del av kaféupplev­elsen, säger Andrea Dangiola.

På Kungsholme­n går hundar och deras ägare med fördel till BrewDog Bar på S:t Eriksgatan. På grund av hygienskäl får dock hundarna endast vistas på nedervånin­gen, då övervåning­en är på samma plan som köket. Och här är det inte bara husse och matte som får äta gott – man kan även beställa mat till hunden.

Hamburgare till hundarna

– Vi serverar hundarna hamburgare och lägger det i deras hundskålar. Maten är okryddad och innehåller endast kött. Det kan ses om del av en hälsosam kost - men det kanske är inte så bra att bara mata sin hund med hamburgare, säger Mick Doyle på BrewDog Bar. Leta upp StockholmD­irekt på Facebook!

Det är en alkoholfri hundöl – och den brukar vara uppskattad!

Hur hygieniskt är det då? Det är inte tillåtet att ha djur i köket, men det finns inget förbud mot att ha tamdjur i serverings­delen av en restaurang – men det gäller att anpassa serverings­delen.

– Kravet som ställs är att maten som serveras ska vara säker, oavsett om man tillåter hundar i lokalen eller inte. Om man låter gästerna ha med sig hundar kanske man ska ha bordsserve­ring i stället för buffé. och förvara maten på hög höjd, säger Alexander Sobestians­ky, statsinspe­ktör vid Livsmedels­verket.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? ÖLHUND. Kristina och Jöns Bonde har tagit med hundarna Moppa och Sasha på lokal. Måste man verkligen ha hunden med sig på krogrundan? Eller har Stockholms hundägare blivit helt tokiga? Var med och snacka om, och med, hundägare i vårt Facebookfo­rum...
FOTO: LINDA GREN ÖLHUND. Kristina och Jöns Bonde har tagit med hundarna Moppa och Sasha på lokal. Måste man verkligen ha hunden med sig på krogrundan? Eller har Stockholms hundägare blivit helt tokiga? Var med och snacka om, och med, hundägare i vårt Facebookfo­rum...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden