Mitt i Vallentuna

Kårstas bibliotek får längre öppettider och bokamnesti

- Hege Hellström

Har du gamla böcker hemma som du borde betala avgifter för? När Kårstas bibliotek nyöppnar i november kan du lämna böckerna utan att betala. Lördag den 19 november slås portarna upp till Kårstas nyrenovera­de bibliotek. Genom att logga in med sitt lånekort och en PIN- kod kommer det nya biblioteke­t att vara öppet för besökare mellan klockan 7 och 22 varje dag.

Under invigninge­n blir det bokamnesti – det vill säga att man kan lämna tillbaka böcker som man egentligen ska betala försenings­avgifter för. Men biblioteks­chefen Marie Gustavsson tror inte på någon jätteansto­rmning av den anledninge­n.

– Men jag tror inte att det blir så många böcker, Vallentuna­borna är skötsamma, säger biblioteks­chefen Marie Gustavsson. Jag tycker att Vallentuna­borna är skötsamma jämfört med hur det är på bibliotek i Stockholm där jag jobbat.

Böcker som lånats på ett bibliotek i kommunen kan även lämnas på andra bibliotek.

Biblioteks­chefen hoppas på mycket folk vid invigninge­n, och att många ska hitta till bibblan även senare.

– Det här är ett helt nytt biblioteks­koncept för Vallentuna kommun. I Kårsta, en kommundel där många pendlar, får vi nu ett närbibliot­ek som öppet när besökarna behöver det.

Förutom det traditione­lla utbudet med böcker för både barn och vuxna kommer det nya biblioteke­t att ha en dator med skrivare för allmänhete­n, tidskrifte­r, tillgång till släktforsk­ningsdatab­asen Arkiv Digital och en liten studieplat­s. I biblioteke­t kommer även Träffpunkt­en att ha en liten ”Kårsta-filial” för boende i området.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? INVIGNING. Biblioteks­personalen hoppas på mycket folk när Kårsta nyinviger sitt bibliotek.
FOTO: MOSTPHOTOS INVIGNING. Biblioteks­personalen hoppas på mycket folk när Kårsta nyinviger sitt bibliotek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden