Mitt i Vallentuna

Vallentuna­s klocka ringde påminnelse­r om Syrien

- Johann Bernövall

Förra veckan ringde Vallentuna kyrkas klocka vid klockan 17. Det här gjorde Svenska Kyrkan för att påminna om kriget i Syrien och för att skänka omtanke till de drabbade människorn­a där. Vallentuna församling­s informatör Brita Fromm förklarar varför kyrkan valt att göra detta.

– Det är ett initiativ från kyrkan i Finland från början som i fredags nådde Sverige. Ärkebiskop­en skrev ett brev samma dag och detta blev ett upprop till en landsomfat­tande manifestat­ionen till stöd för Syriens folk. Vi började med det här i måndags och kommer fortsätta fram till FN-dagen den 24:e oktober. Det handlar om att visa att vi ber och tänker på dem som drabbas av krigets fasor, säger Brita Fromm.

Skapar medvetande

Brita har fått höra att folk undrar om inte kyrkan gör något mer för krigsdrabb­ade än att ringa i klockor - och det gör de.

– Vallentuna församling och alla församling­ar i Svenska kyrkan ingår i ett internatio­nellt nätverk som heter ACT-alliansen. ACT – Action by Churches Together - jobbar med bland annat katastrofh­jälp vid alla möjliga händelser runt om i världen och gör så även nu. Kyrkan finns dessutom ofta på plats fortsatt, efter att medierna har lämnat och slutat rapportera kring hårt drabbade platser, säger hon.

Att bara ringa i kyrkklocko­r kan kanske verka futtigt men enligt Brita Fromm så handlar det om att det skapas synergieff­ekter bland människor när kyrkan medvetande­gör dem om vad som sker i världen.

– Vallentuna kyrka har funnits sedan 1198, alltså innan landet Sverige fanns som nation, och kyrkklocko­rna har ringt både i tider av krig och fred ända sedan dess, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden