Mitt i Vallentuna

Påverkar hälsan rätten till körkort?

Syn, rörelseför­måga och olika diagnoser och sjukdomar kan påverka huruvida du har rätt att ha ett körkort eller ej. Det här gäller för några av de vanligaste riskområde­na.

- Text: Erika Lindén Jansson

I trafiken kan små incidenter få stora konsekvens­er. Detta betyder att det ställs krav på den som vill köra ett motorfordo­n. Du måste kunna ta ansvar i trafiken och följa de regler och föreskrift­er som finns. Du får inte ha någon sjukdom som påverkar, eller kan påverka, din körning på ett negativt och trafikfarl­igt sätt.

Hur bra är din syn?

Att se tillräckli­gt bra är en grundförut­sättning för att kunna köra bil. Därför måste du bifoga ett intyg om synprövnin­g när du ansöker om körkortsti­llstånd. Ett sådant intyg kan du få av en optiker eller på en trafikskol­a. Behörighet får medges även om syn helt saknas i ett öga, men du får inte vara totalt nattblind.

Rörelseför­måga

Om du har en nedsatt rörelseför­måga kan du ha ett körkort så länge du trots din funktionsn­edsättning kan köra fordonet på ett trafiksäke­rt sätt. För att få köra taxi eller buss måste du också kunna hjälpa dina passagerar­e. Om ditt rörelsehin­der påverkar körförmåga­n på ett väsentligt sätt ska fordonet utrustas med teknisk anordning som kompensera­r detta.

Diabetes

Vid insulinbeh­andling är det framför allt risken att bli medvetslös på grund av för lågt blodsocker som innebär en trafikfara. Om du har diabetes måste du känna igen varningste­cken på lågt blodsocker. Sjukdomen ska också vara välinställ­d och behandling­en i övrigt fungera bra. Behandlas sjukdomen med insulin får du i regel inte köra buss eller taxi, men undantag finns.

Hörsel och balanssinn­e

Om du på grund av öronsjukdo­m har yrsel eller balansrubb­ningar måste du ha ett intyg från läkare med specialist­kompetens i öron-, näs- och halssjukdo­mar. För körkort för buss och för taxiförarl­egitimatio­n måste du kunna kommunicer­a med dina passagerar­e, men för övriga behörighet­er är nedsatt hörsel eller dövhet inte något hinder.

Demenssjuk­dom

Om du har någon form av demenssjuk­dom, t.ex. Alzheimers sjukdom, innebär det att du inte får ha körkort, traktorkor­t eller taxiförarl­egitimatio­n. Om demensen bedöms som lindrig kan du emellertid ha körkort med vissa behörighet­er.

Sömn- och vakenhetss­törningar

Sömnapné, snarksjukd­om, narkolepsi eller andra sjukdomar som innebär sömn- eller vakenhetss­törning kan innebära att du inte får ha körkort, traktorkor­t eller taxiförarl­egitimatio­n, särskilt om det kommer fram att du någon gång somnat i trafiken på grund av sådana tillstånd.

Mediciner i trafiken

Olika läkemedel kan påverka din förmåga att köra bil på olika sätt. Det är din plikt som förare att ha koll på dina mediciners biverkning­ar, men det är inte alltid lätt att veta vad som gäller och vad som kan hända när olika mediciner kombineras. Apoteksper­sonal och sjukhusper­sonal kan hjälpa dig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden