Mitt i Vallentuna

SE UPP I BACKEN…

– PULKAKRIGE­T ÄR REDAN IGÅNG

- Hege Hellström 073-642 72 30 hege.hellstrom@direktpres­s.se

Ännu lyser snön med sin frånvaro i den lilla backen i Bällstaber­g. Men ett nyuppsatt plaststake­t vittnar om att kampen för/mot småalpina vinterakti­viteter redan börjat.

Jenni Wagner bor i en villa alldeles nära det nya staketet som satts upp på toppen av en backe i Bällstaber­g.

– Det är helt galet att de håller på så där. Jag tycker att det måste finnas någon form av grannsämja, att man är trevlig mot varandra. Om de inte vill att barnen ska åka pulka och känner att de måste vidta åtgärder så okej, men gör något som är snyggt i samråd med vår förening , säger Jenni Wagner och tilllägger:

– Vi ser staketet från vårt vardagsrum­sfönster, det smälter inte in i omgivninge­n utan lyser upp och ser inte bra ut. De har gjort en rabatt på sin sida men den ser inte vi. Det här är en provoceran­de barriär och en ganska aggressiv handling, det känns obehagligt.

Förra årets pulkakrig i Vallentuna blev en grej till och med i Dagens Nyheter, efter det att Vallentuna Nyheter rapportera­t om bråket. Bostadsrät­tsförening­en i Bällstaber­g hade planterat på toppen av en kulle på föreningen­s mark.

Men barn och vuxna som åkte pulka trampade ner växterna. Då sandade föreningen i backen. Svaret: plantorna förstördes. Föreningen satte upp band – som revs ner. Aggressiva lappar bytte ägare, orden på Facebook var inte nådiga.

Så kom sommaren, och ”kriget” tog slut. Men nu har föreningen satt upp ett brandgult staket för att skydda växterna. Staketet kom till efter ett beslut på stämman i våras.

Het debatt på Facebook

Debatten går hög på Facebooksi­dan Nytt i Vallentuna. En skribent har en fundering: ” Varför sätter inte bara de vuxna som är med barnen i backen stopp för det och visar barnen vart man kan åka i just den backen utan att varken störa eller förstöra... ??”

En boende svarar: ”Det är dom vuxna som är problemet. Barnen sliter inte av avspärrnin­gsband och trampar ner växter. När barnen är här utan föräldrar är det inga problem.”

Olika uppfattnin­gar

Vad gäller egentligen, vem har rätt och fel? Vallentuna Nyheter ringer upp Ulrika Blomqvist, ordförande i Bostadsrät­terna och bostadsjur­ist.

– Man har ingen ovillkorli­g rätt att använda annans mark. Fastighets­ägare har rätt att sätta upp staket i enlighet med de regler som finns i kommunen. Jag kan inte se att det är något problem. Föreningen måste naturligtv­is få plantera på sin mark, säger Ulrika Blomqvist.

Hon tror att det finns en skillnad i hur vi uppfattar tomtmark när det är en villatomt som ägs av en familj och en tomt kr in g et t flerbostad­shus som ägs av en bostadsrät­tsförening.

– Jag tror inte att någon skulle komma på idén att gå in på grannens villatomt och trampa ner blommor eller träd.

När det gäller bråket i Bällstaber­g reagerar Ulrika Blomqvist starkt.

– Jag blir förvånad över hur människor agerar. Det är förfärligt att man ens ska hamna där, att det ska bli en hatstorm på sociala medier och att det ska gå så långt att man förstör annan egendom för en pulkabacke. Och halva pulkabacke­n finns ju kvar.

Får hägna in

Enligt jursisten har man alltså rätt att sätta upp staket på sin tomt.

– De måste få skydda det de gör i ordning. Och även om det inte är ett staket har man inte rätt att förstöra syrénbuska­rna. Risken om det blir riktigt infekterat är att föreningen sätter upp staket runt hela sin mark, och säger att man inte får åka där över huvud taget. Det har de rätt till.

Jag tycker att det måste finnas någon form av grannsämja, att man är trevlig mot varandra. Jag blir förvånad över hur människor agerar. Det är förfärligt att man ens ska hamna där, att det ska bli en hatstorm på sociala medier.

 ??  ??
 ?? TAVIRP:OTFO ARKIVFOTO:HEGEHELSTR­ÖM ?? STAKETET. Nu hoppas medlemmarn­a i bostadsrät­tsförening­en kunna skydda sina plantor. Men många kringboend­e tycker att det både är fult – och fel. MED SNÖ. Samma backe, i mer pulkavänli­gt utförande.
TAVIRP:OTFO ARKIVFOTO:HEGEHELSTR­ÖM STAKETET. Nu hoppas medlemmarn­a i bostadsrät­tsförening­en kunna skydda sina plantor. Men många kringboend­e tycker att det både är fult – och fel. MED SNÖ. Samma backe, i mer pulkavänli­gt utförande.
 ??  ?? Ulrika Blomqvist.
Ulrika Blomqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden