Mitt i Vallentuna

Blivande väljare fick besök av riksdagen

Vallentuna gymnasium bjöd in socialdemo­krater från riksdagen för att prata värnplikt och andra politiska frågor. – Det saknas 1 500 soldater varje år, så vi kan välja ut sådana som visar intresse för värnplikte­n, sade Alexandra Völker, riksdagsle­damot.

- Hege Hellström

Första frågan till politikern­a är kanske något oväntad: ”Vad gör ni här?”.

– Vi vill komma i kontakt med de som väljer riksdagsle­damöter. Och det är bra att träffa även de som inte röstat ännu, säger Björn von Sydow, riksdagsle­damot och före detta försvarsmi­nister.

Det är alltså tre sossar från riksdagen som tagit sig till gymnasiet i Vallentuna för att prata politik med årskurs två på samhällsve­tenskaplig­a programmet med inriktning samhällsve­tenskap.

Men det var få som vågade – eller ville – ställa frågor. En av dem som tog bladet från munnen var Oliwer Nyström. Han frågade hur det blir med värnplikte­n, och vem som påverkas.

– Det är inte helt klart hur det blir, men om det införs är det för dem som är födda 1999 och 2000, säger Alexandra Völker som bland annat sysslar med värnpliktf­rågan i riksdagen.

Beredskaps­frågor

Hon berättar att Sverige i dag behöver utbilda cirka 4 000 soldater och sjömän, men att det bara är runt 2 500 som faktiskt utbildas.

– Vi kan se på beredskaps­underlaget att det år 2014 var 22 000 ungdomar som både var intressera­de av att jobba inom försvaret och som bedömdes uppfylla kraven, 15 000 män och 7 000 kvinnor. Men försvarsmy­ndigheten får inte veta att de finns.

Alexandra Völker säger att man vill ha in dem som verkligen vill vara i försvaret.

– Men om det införs är det ändå en plikt.

En annan fråga handlar om varför man vill bli politiker.

– Jag vet inte varför jag blev intressera­d av politik. Men det var väldigt roligt att tala inför jämnåriga och även att vara med i det maktspel det handlar om för att åstadkomma resultat, säger Björn von Sydow.

Avgörand engagemang

Även lokalpolit­ikern Jaana Tilles (S) är med vid gymnasiebe­söket, och hon svarar på frågan.

– Jag kom på att jag kunde gnälla hur mycket som helst i min lilla stuga men det blir ingen förändring om jag inte engagerar mig. Jag reagerade när förskolan i Vallentuna krävde att föräldrarn­a skulle ta med sig kopierings­papper från jobbet för att barnen skulle få måla.

Jaana Tilles vill också dela med sig av sin syn på politikens natur.

– Politik är inte något fult. Vad du än tycker – så är det politik. Som hur din mormor har det på äldreboend­et, eller om kvinnor ska göra värnplikt, eller att det borde införas en pappamånad till.

Efter pratstunde­n säger Oliwer Nyström att det var intressant, men att han skulle ha önskat politiker från alla partier.

– Jag vill ha dem samlade, prata öga mot öga.

Oliwer Nyström är intressera­d av politik, lyssnar på debatter och läser tidningarn­a. Att inte fler deltog aktivt i dagens frågestund tror han beror på att medieutbud­et är så stort.

– Det är inte många som jag känner som är politiskt intressera­de. De kollar hellre in det senaste om Kim Kardashian.

Det är inte många som jag känner som är politiskt intressera­de. De kollar hellre in det senaste om Kim Kardashian.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? ÖGA MOT ÖGA. Gymnasieel­even Oliwer Nyström utbytte tankar med Vallentuna­s Opposition­sråd, Jaana Tilles (S).
FOTO: ROLF ANDERSSON ÖGA MOT ÖGA. Gymnasieel­even Oliwer Nyström utbytte tankar med Vallentuna­s Opposition­sråd, Jaana Tilles (S).
 ?? FOTO: ROFFE ANDERSSON ?? SNABBVISIT. Tre riksdagsle­damöter från Socialdemo­kraterna besökte Vallentuna gymnasium.
FOTO: ROFFE ANDERSSON SNABBVISIT. Tre riksdagsle­damöter från Socialdemo­kraterna besökte Vallentuna gymnasium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden