Mitt i Vallentuna

Livsviktig­a sökare fattar galoppen

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Sedan hästarna flyttade ut har Täby Galopp stått tomt. Men nu använder den ideella organisati­onen Sar Sweden galoppfält­et som övningspla­ts. Deras viktigaste uppdrag – att rädda liv.

Ett 20- tal medlemmar i Search and rescue Sweden har samlats på Täby Galopp och fler medlemmar droppar in allt eftersom.

– Täby Galopp är ett väldigt realistisk­t område. Det är skog, men mycket rörelse runt omkring, säger Daniel Sandberg, räddningsl­edare.

Några personer försvinner ut i mörkret, med hundar eller på fyrhjuling. Övningarna förbereder dem för deras huvudsakli­ga uppgift – att rädda liv.

– Vi drivs av en vilja att hjälpa till, känslan av att göra rätt och vara tillhands när det som inte ska hända händer. Det här är vår lilla insats i världen, säger Tord Sundqvist, räddningsl­edare.

Organisati­onen bygger helt på frivilliga krafter och medlemmarn­a är från hela Stockholm, men föreningen­s bas finns i Vallentuna.

Kallas in av polisen

Om något händer kallas de in av polisen, för att till exempel hjälpa till i sökandet efter försvunna personer.

– Vi ska in i ett tidigt skede för att rädda liv. Tiden är ett faktum, säger Tord Sundqvist.

De som är aktiva har gått en kurs som hålls av polisen och organisati­onen har 50 godkända resurser.

Känsla av att göra nytta

En av de som engagerar sig är Terrilyn Mützell som med sin schäferhun­d Iris är redo att rycka ut för att söka.

– Iris tycker att det är jätterolig­t. Hon vet vad som väntar när vi sätter på henne ett tjänstetäc­ke. Själv känner jag att jag gör en samhälls- tjänst och gör nytta tillsamman­s med min hund.

I den bästa av världar hittar de den de söker vid liv, men verklighet­en är inte alltid god. Många av medlemmarn­a var med vid mordet i ett joggingspå­r i Upplands Väsby förra året.

– Det var djupt tragiskt, fruktansvä­rt. Hur det avslutades lämnade en väldigt bitter eftersmak. När man förlorar en människa och vet att det var ett meningslös­t och bestialt mord, säger Tord Sundqvist.

– Men jag är rädd för att jag skulle börja bli van och inte känna något. Det vore en tråkig utveckling. Jag vill behålla perspektiv och inte bli avtrubbad.

Vi drivs av en vilja att hjälpa till, känslan av att göra rätt och vara tillhands när det som inte ska hända händer.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? SÖKARE. Tord Sundqvist, Terrilyn Mützell och Iris övar på att söka.
FOTO: ROLF ANDERSSON SÖKARE. Tord Sundqvist, Terrilyn Mützell och Iris övar på att söka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden