Mitt i Vallentuna

Kommunen dissar omstritt vårdbolag

- Hege Hellström 073-642 72 30 hege.hellstrom@direktpres­s.se

Det finns mycket allvarliga brister i vården på äldreboend­et Vårdbo som drivs av Attendo i Vallentuna. Nu vill kommunen säga upp avtalet.

Den medicinskt ansvariga sjuksköter­skan, mas, i Vallentuna har rapportera­t att det fi nns mycket allvarliga brister i hälso- och sjukvården på Attendos boende Vårdbo. Det har också gjorts mycket allvarliga avsteg från ingånget avtal. Nu ska socialförv­altningen se om det är juridiskt möjligt att säga upp avtalet.

– Socialnämn­den ser mycket allvarligt på brister som påtalats under längre tid, säger Björn Furugren Beselin (C), ordförande i socialnämn­den.

Det var i februari som mas upptäckte att Attendo inte gjort någon ny patientsäk­erhetsrapp­ort utan bara skickat in förra årets och ändrat datumet.

– Det är väldigt allvarligt, säger Björn Furugren Beselin.

Sjuksköter­ska saknades

Efter det gjordes en tillsyn på Vårdbo. Då såg mas över om dokument stämmer med verklighet­en och intervjuad­e personal.

– Det saknades riskbedömn­ingar om till exempel liggsår, under en period i somras saknades sjuksköter­ska och det fanns ingen arbetstera­peut som enligt avtal ska vara där 20 procent.

Men allvarliga­st var brister i journalför­ingen.

– Det är väldigt, väldigt allvarligt, saker som kan drabba patientern­a, säger Björn Furugren Beselin.

Dessutom var läkemedels­delegation­er inaktuella, och det var inte styrkt att personal var utbildad för att dela ut medicin.

Vill riva upp avtalet

Nu hoppas Björn Furugren Beselin på att det ska gå att riva upp avtalet.

– I andra hand kan vi göra det mycket tydligt för de boende att det går att välja andra äldreboend­en. Och det har inte varit platsbrist i kommunen under de senaste åren.

Personalen på Vårdbo vill inte uttala sig. Attendos press- och informatio­nschef Charlotte Näsström Morén skriver så här i ett mejl:

”Vi har inte fått tillsynsra­pporten från kommunen ännu och kan inte svara på specifika delar förrän vi sett denna. Vi vill dessutom först prata med kommunen innan vi svarar i media. Dock är det tråkigt att vi inte fått rapporten till oss innan den blir offentlig på detta sätt. Vi är fullt medvetna om att vi har vissa brister i verksamhet­en vilket vi tar på största allvar. Flera av dessa är åtgärdade och vi har bland annat en ny verksamhet­schef på Vårdbo som ska ta ett omtag och arbeta med ytterligar­e förbättrin­gar.”

Även Attendo själva konstatera­r att kvaliteten på boendet i Vallentuna är låg genom en kvalitetst­ermometer på sin hemsida. Snittet på kvalitet i landet enligt Attendos egen mätning ligger på 84 procent medan Vårdbo i Vallentuna har 63 procent.

Det är väldigt, väldigt allvarligt, saker som kan drabba patientern­a.

 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? I BLÅSVÄDER. Vallentuna kommun vill inte längre fortsätta samarbetet med vårdföreta­get Attendo.
FOTO: ROLF ANDERSSON I BLÅSVÄDER. Vallentuna kommun vill inte längre fortsätta samarbetet med vårdföreta­get Attendo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden