Mitt i Vallentuna

Höst = extra mycket vilt på vägarna

Det är under hösten som flera av våra vilda djur har sina brunstperi­oder. Det betyder att djuren rör sig över större områden och korsar flera vägar, något som brukar visa sig i olycksstat­istiken.

- Text: Erika Lindén Jansson

Redan i augusti nådde olycksstat­istiken från Nationella Viltolycks­rådet upp till nästan 30 000 rapportera­de viltolycko­r, framför allt med rådjur, älg och vildsvin. Därtill kommer säkert ett visst mörkertal, bland annat då vissa trafikante­r inte vet hur man bör gå tillväga, eller när man är skyldig att rapportera in olyckor.

Var extra uppmärksam

Trafikverk­et arbetar med att förbättra skyddsbarr­iärerna kring svenska vägar och järnvägar, främst i form av utökade viltstängs­el. Det har även genomförts experiment med så kallade viltbroar, där man skapar en säker passage för djur.

Att ge djuren möjlighet att säkert förflytta sig som de önskar kan vara minst lika effektivt som att begränsa deras framkomst. Men hur mycket vi än försöker så finns det alltid småvägar och krokar där det bästa att göra helt enkelt är att se upp, vara extra uppmärksam på rörelser i skogen och att sänka hastighete­rna. Kom ihåg att djur har lika stor rätt att röra sig i landskapet som vi har.

Om ett djur korsar vägen

Djur rör sig primärt i gryning och skymning. Det gör det lite extra knepigt, då de kan vara mycket svåra att upptäcka när de helt plötsligt kommer ut från ett mörkt skogsparti.

Om ett mindre djur korsar vägen framför dig bör du försöka bromsa, men väj inte åt sidan i onödan, berättar Opus Bilprovnin­g. Många svåra olyckor sker på grund av förare som har försökt väja ner i diket eller kommit över i fel körfält när de har försökt undvika att köra på ett djur. Det är endast om du riskerar att krocka med större kronvilt som du bör överväga att väja för att minska risken för skador.

En stor älg eller kronhjort som körs på riskerar att falla rakt in genom framrutan. I övriga fall är det viktigare att du behåller din bil på vägen.

Om du råkar ut för en viltolycka

Om olyckan skulle vara framme bör du alltid ringa 112 och rapportera att du har krockat med ett djur, även om djuret har sprungit vidare. Det händer ofta att ett djur råkar i chock och springer in i skogen, trots att de är svårt skadade. Det är viktigt att viltskydde­t får informatio­n för att kunna komma ut och lokalisera djuret för att snabbt kunna avsluta dess lidande eller ge det vård.

Kom ihåg att djur har lika stor rätt att röra sig i landskapet som vi har.

 ??  ?? SE UPP. Vilda djur är vanliga i hösttrafik­en.
SE UPP. Vilda djur är vanliga i hösttrafik­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden