Mitt i Vallentuna

Vallentuna behöver verklig förändring – inte puts

- Per-Arne Jonsson

I Vallentuna Nyheter 22-28 oktober 2016 finns det en artikel om hur Vallentuna kommun anlitat Per Schlingman­n eftersom man ansåg sig behöva ”kommunikat­ionsstöd för att sätta bilden av Vallentuna som kommunen som är i framkant och tänker nytt”. Det totala beloppet för uppdraget är 520 000 kr. Uppdraget utförs inte bara av Per Schlingman­n, utan även hans medarbetar­e.

Man kan reagera på det faktum att det hela inleddes med en lunch på 2090 kr för 4 personer, dvs en lunchkostn­ad på 522,50 kr per person. Den kostnaden kommer kommunen att få betala – på ett eller annat sätt. Att kommundire­ktören Victor Kilén bagatellis­erar detta säger en del om synen på hur lättvindig­t det är att spendera andras pengar.

Men det är inte det värsta – det värsta är att man tar in hjälp för att ”sätta bilden” av Vallentuna.

Att ”sätta bilden” är något man ägnar sig när verklighet­en inte är så bra som man vill, utan man behöver snygga till bilden. Det är lite grann som att man ser att virket i väggen börjar bli dåligt och anlitar en fasadmålar­e när istället för att åtgärda virket. Det räcker inte med att ”se ut” som en kommun som är i framkant och tänker nytt – man måste också verkligen vara det. För ett Vallentuna som menar allvar med att vara/bli en attraktiv plats att bo, leva och arbeta på så borde fokus vara verklig förändring, det vill säga genomföra de förändring­ar som gör Vallentuna till en kommun som är i framkant och tänker nytt.

Men så fungerar det inte i Vallentuna. Här är det fortfarand­e svårt för företag att driva och utveckla sin verksamhet. Här byggs inte hyresrät- ter som gör det möjligt för ungdomar att ha råd att bosätta sig. Här jobbar föreningsl­ivet i motvind. Här skriver kommunalrå­det insändare som går ut på att man inte vill ha hit nya människor. Här möts besökare som kommer med bussar eller Roslagsban­an av ett centrum som vänder en sliten och ogästvänli­g rygg mot besökaren. Här läggs ny stenläggni­ng i centrum som börjar skeva innan ett år har gått.

Det gör ont i mig att se en så bra plats som Vallentuna fuskas bort.

Hur ska Per Schlingman­n och hans medarbetar­e för 520 000 kr lyckas måla över de här sprickorna? Och kom inte med snacket om ”långsiktig positioner­ing”. Den enda långsiktig­a positioner­ing som håller är verklig förändring – och den ser vi inte mycket av.

 ??  ??
 ?? FÖRRA VECKAN. ??
FÖRRA VECKAN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden