Mitt i Vallentuna

Emma får sitt hantverk att blomma

PRISAD I STADSHUSET. Har varit på alla kungabarne­ns bröllop

- Lotten Engbom Hege Hellström

Årets gesäll är Vallentuna­bon Emma Aronsson, 25 år. Hon fick sitt mästarbrev i Stockholms Stadshus. Men hon har varit på fina fester förr – till exempel prinsessbr­öllop.

Emma Aronsson, 25 år, är utbildad florist och driver ett eget företag som jobbar med bröllop, event och fester. Nu har hon prisats med motivering­en: ”Stipendiet Årets gesäll tilldelas en engagerad och ambitiös hantverkar­e som har en stor passion för sitt yrke.”

– Det betyder jättemycke­t! Jag arbetar väldigt hårt och det här ger en verkligen en liten klapp på axeln. För mig är det ett bevis att jag har det som krävs, det känns skönt att jag kan ha det på papper nu också, säger Emma.

Brinnande intresse

För henne har blommor alltid varit ett brinnande intresse, och något hon velat arbeta med sedan barnsben.

– Min passion är mitt yrke, det är lyxigt att få jobba med det jag brinner för.

Emma har också fått möjlighet att arbeta på flera kungliga bröllop och Nobelmidda­gar.

– Jag har faktiskt varit med på både Victorias, Carl-Philips och Madeleines bröllop, säger hon.

– Det största var Victorias 2010. Där fick jag vara inne i kyrkan. När Victoria och kungen kom i bilen vevade hon ner rutan och visade brudbukett­en för oss florister. Det får jag rysningar av, just att hon tänkte på det.

Bröllopspr­ov

Vid den årliga gesäll- och mästarbrev­s utdelninge­n fanns 200 personer på plats i stadshuset i Stockholm. Men själva proven gjordes under våren. Bland annat skulle deltagarna arbeta på temat bröllop.

– Det gällde att få ihop allt, stämning, färger och så vidare.

Bok på gång

Efter proverna var det alltså Emma som knep titeln ”Årets gesäll”, och ett stipendium på 20 000 kronor. Pengarna ska hon att använda för att göra en bok.

– Jag håller på och gör en bok som handlar om livets skeden, allt från tillblivel­se, student, bröllop till döden.

En florist måste inte ha ett gesällbrev, men för Emma var det viktigt.

– Det visar att man är skicklig på sitt yrke.

När Victoria och kungen kom i bilen vevade hon ner rutan och visade brudbukett­en för oss florister. Det får jag rysningar av, just att hon tänkte på det.

 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? PRISAD. Floristen Emma Aronsson blev årets gesäll och ska skriva en bok för pengarna. Här syns hon i Blomsterie­ts lokaler, som lånades för fotografer­ingen.
FOTO: ROLF ANDERSSON PRISAD. Floristen Emma Aronsson blev årets gesäll och ska skriva en bok för pengarna. Här syns hon i Blomsterie­ts lokaler, som lånades för fotografer­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden