Mitt i Vallentuna

Socialens nya medicin: att möta ilska med lugn

- Maria Forsström

Arg eller frustrerad klient? Inte ovanligt om man jobbar inom socialtjän­sten. Nu har de anställda en ny strategi – att möta ilska med lugn. Att arbeta inom socialtjän­sten är inte alltid friktionsf­ritt – många är de anställda som kan vittna om frustrerad­e klienter. Detta har Vallentuna kommun tagit fasta på och låtit personalen fortbilda sig i det som kallas lågaffekti­vt bemötande.

– När människor befinner sig i negativ affekt som ilska, frustratio­n och irritation finns ingen möjlighet att lära in någonting överhuvudt­aget. Det finns ingen pedago- gisk grund att stå på, säger Hanna Karlsson, enhetsleda­re på boendestöd där de anställda fått ta del av föreläsnin­gen.

– Det bästa sättet att hantera det är att backa undan och undvika att eskalera. Om man blir bemött med lugn är det lättare att lugna sig själv.

Hon säger att det krävs övning för att kunna genomföra kunskapen i praktiken, men att den gjort personalen tryggare i sina roller. Laura Romare, en av dem som gått utbildning­en, håller med.

– Ja verkligen, det är en av de bästa föreläsnin­gar jag har varit på, den har hjälpt mig både i jobbet och privat. Just att det blir en motreaktio­n när man går upp i affekt och att det verkligen fungerar att gå åt andra hållet.

Har du behövt använda det här i skarpt läge?

– Inte i någon hotfull situation, men när någon håller på att tappa bort sig i affekt och stress, absolut, säger Laura Romare och berömmer kommunen för att de får tillgång till fortbildni­ng.

Hanna Karlsson säger att de i dagarna håller på med uppföljnin­g.

– Det kommer att visa resultat om vi jobbar aktivt med det, men än har det gått för kort tid för att kunna se något konkret.

 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? LUGNET SJÄLV. Paula Romare har haft nytta av utbildning­en i lågaffekti­vt bemötande, både på jobbet och privat.
FOTO: ROLF ANDERSSON LUGNET SJÄLV. Paula Romare har haft nytta av utbildning­en i lågaffekti­vt bemötande, både på jobbet och privat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden