Mitt i Vallentuna

Snökaoset överraskad­e Stockholma­rna – igen

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

I onsdags överraskad­es stora delar av Stockholm av ett kraftigt snöoväder som skapade kaos i trafiken.

Det var inte bara det amerikansk­a presidentv­alet som tog stockholma­rna och Vallentuna­borna på sängen i onsdags. Även snöfallet som drog in över länet kom som en rejäl överraskni­ng för de flesta.

Inte minst för SL och trafikkont­oret som hade stora problem med busstrafik­en och snöröjning­en i stora de- lar av Stockholm och Norrort, vilket alla som färdas kollektivt fick känna av.

Det var ett mindre lågtryck som i kombinatio­n med kall luft på hög höjd över ett öppet Östersjön som genererade snöbyarna över Stockholm.

Enligt Karin Jonsson, meteorolog på SMHI, var det alltså ingen fullskalig snökanon vi hade att göra med, även om principern­a till viss del är lika.

– Det var inget kraftigt snöoväder även om det snöar mycket, säger Karin Jons- son. De ordentliga snökanoner­na brukar sträcka sig ända till Finska viken. Det vi har här berodde visserlige­n på öppet hav och kall luft ovanför, men det var en betydligt mildare variant, säger hon.

I Vallentuna kom snöröjning­en igång mitt på dagen och i Täby blev alla bussar inställda. Tågen på Roslagsban­an och tunnelbana­n i stan var de som fungerade bäst. Men det var stora förseninga­r även där.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÈN ?? VITT. Snökaos vid 15-tiden i onsdags på Valhallavä­gen i Stockholm.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÈN VITT. Snökaos vid 15-tiden i onsdags på Valhallavä­gen i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden