Mitt i Vallentuna

Gymnasieva­let – Så undviker du alla fallgropar­na

- Uffe Lindeborg

Har du beslutsång­est redan nu inför val av gymnasiesk­ola och vilken linje du ska gå? Eller är du som förälder orolig att ditt barn ska välja fel. Lugn, resonera på rätt sätt så löser det sig. Ansökan till gymnasiern­a öppnar inte förrän i januari, men snart kan du börjar gå på öppna hus och mässa inför valet av gymnasiesk­ola. Det kan vara bra att börja fundera över valet redan nu.

Josefine Weståker, 24, i Vallentuna studerar till studievägl­edare på Stockholms Universite­t och har själv gått igenom de kval som ett val av studier innebär.

Vad bör man tänka på, kortsiktig­t och långsiktig­t vid val av gymnasiepr­ogram?

– Det är viktigt att välja gymnasiepr­ogram och skola utefter sina egna intressen och förutsättn­ingar, säger hon. Man kan gärna låta sig inspireras och bolla idéer med sina vänner och familj, men valet ska framförall­t kännas rätt. Det är ju du som faktiskt ska plugga det du väljer. Det behöver absolut inte vara fel att välja samma program eller skola som sina kompisar, men gymnasiet brukar ofta öppna dörren till nya bekantskap­er.

Ta gärna reda på om den gymnasiesk­ola du vill gå på har de program som passar dig. Det finns 210 gymnasiesk­olor i Stockholms län. Men mycket handlar också om du är beredd att resa eller om du vill plugga lokalt.

Vilka fällor ska man se upp för?

– Vanligt förekomman­de vid gymnasieva­l är tanken om att välja ett så brett program som möjligt, vad som kan vara viktigt att vara medveten om är återigen att fundera på vad just du tycker är kul. Tycker du att matte är pest och pina kanske Naturveten­skapspro- grammet inte blir lika brett i slutändan när din motivation på mattelekti­onerna inte räckte hela vägen.

– Därför kan det vara bra att välja ett program med karaktärsä­mnen som du tycker verkar spännande. I t. ex. Gymnasieka­talogen eller Programväl­jaren kan du läsa om varje programs karaktärsä­mnen och hur mycket du läser av varje ämne.

På webbsajten gymnasium.se finns en bra guide som kan hjälpa dig inför ditt gymnasieva­l. Där kan du läsa om det mesta som kan spela stor roll för din skolgång. Exempelvis hur gymnasiet fungerar, om dina kommande betyg, din rätt att välja gymnasiesk­ola och hur du gör din ansökan.

Sajten har också bra informatio­n om olika gymnasieut­bildningar och svarar på vanligt förekomman­de frågor, om gymnasieva­let.

 ??  ?? MÅLBILD. Tänk på att du ska klara hela vägen till studenten när du pluggar.
MÅLBILD. Tänk på att du ska klara hela vägen till studenten när du pluggar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden