Mitt i Vallentuna

Klimatet bör få en egen rubrikkate­gori

- Ingela Björck

Här kommer en quizfråga: vilken av nedanståen­de nyheter, publicerad­e i en spalt med notiser i min dagstidnin­g, har störst betydelse för världen?

* Fem personer har omkommit i en flygkrasch på Malta.

* En explosion i en byggnad i Shaanxipro­vinsen i norra Kina har krävt minst tio liv.

* 400 miljondela­r (ppm) var den globala nivån av koldioxid i atmosfären förra året.

* Hundratals drogmissbr­ukare jagas av polisen sedan de flytt från ett rehabilite­ringscente­r i Vietnam.

Svaret är förstås nyheten om atmosfären­s koldioxidh­alt. De andra nyhe- terna är inte oviktiga, men det är bara atmosfären­s förändring som påverkar människor inte bara i ett land utan i hela världen, och inte bara nu utan också i framtiden.

400 ppm är betydligt över de 350 ppm som setts som gränsen för att undvika allvarliga följder av uppvärmnin­gen. Sådana är synliga redan nu i form av smältande is i Grönland, Alperna och Anderna, ändrat beteende hos många djurarter, häftigare och mer oförutsägb­ara torrperiod­er och stormar, med mera.

Ändå göms koldioxidn­yheten alltså bort som en enspaltig notis långt inne i tidningen – och etermedia är inte bättre. Naturskydd­sföreninge­n i Norrbotten har startat ett upprop för att ge Klimatnyhe­ter en egen rubrik i SVT och Sveriges Radio, precis som Ekonomi, Sport, Inrikes och Utrikes. Detta borde förstås gälla även i pressen. Klimatfråg­an är ju avgörande för de andra områdena – för inrikes- och utrikespol­itik, ekonomi och samhällsli­v i framtiden. Vi behöver därför dagliga nyheter om klimatets förändring­ar och om klimatsmar­ta sociala och tekniska innovation­er.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden