Mitt i Vallentuna

STOPPA KLADDET!

14-åringarna ryter ifrån om sextrakass­erierna.

- Hege Hellström 073-642 72 30 hege.hellstrom@direktpres­s.se

Varför tycker sig vissa killar ha rätt att ta på tjejers kroppar? Det här frågar sig 14-åringarna Elsa Gölstam och Linnéa Helsing. Kränkninga­r under festivaler har uppmärksam­mats i media, och i somras kom filmen ”Sluta tafsa”. En av dem i Vallentuna som fått nog är Elsa Gölstam. Hon skrev en insändare till Vallentuna Nyheter, och vi bad Elsa och hennes kompis Linnéa Helsing om en pratstund kring hur de upplever killars beteende.

– Jag har blivit utsatt. En kille i min skola började fråga om mitt sexliv, och när jag tog avstånd från honom började han ta på mig, berättar Elsa.

När hon sade nej och inte ville berätta om sitt sexliv blev killen arg.

– Han började be om nakenbilde­r på Snapchat och när jag sade nej blev han mer och mer arg och irriterad. Han sade att jag var en dryg fitta och inte värd mer än en möbel. Sedan började han lägga ut bilder på mig på sociala medier och skrev ”den som gillar Elsa kan dra åt helvete”.

Elsa säger att hon flera gånger varit med om att killar vill att hon ska skicka nakenbilde­r.

– En gång var det en kille i 20-årsåldern som höll på – och han visste var jag bodde, jag var så rädd.

Att vissa tjejer faktiskt skickar bilder tror Linnéa beror på att de vill känna sig uppskattad­e.

– De känner sig pressade och tänker att ingen tycker om dem, de vill känna sig omtyckta. De accepterar, tänker att ”det här är vad jag är värd, det här är vanligt”.

Tog hårt

Trakasseri­erna på skolan har tagit Elsa och hennes familj hårt. Men nu mår hon ändå bättre tack vare en ny insikt.

– Jag har upptäckt att jag inte behöver andra att stödja mig på.

Rektorn på Elsas skola vet om vad som hänt, men vad som händer, om det blir en utredning, vet inte Elsa riktigt.

– Först tänkte jag att det skulle bli värre om jag sade till. Men sedan kom jag på att det här är så sjukt som det kan bli, och jag sade till. Men jag tror att jag är den enda tjejen som gjort det fast fler är utsatta.

För Linnéa, som går i en annan skola än Elsa, har det varit lugnt i plugget.

– Men när man går på stan finns det de som ropar och kollar. Och på sociala medier är det värst, det är lätt för folk att gömma sig bakom sin telefon, säger Linnéa.

Har inte tagits upp

Båda tjejerna tycker att ämnen som tafsande och våldtäkter borde tas upp i skolan. I Linnéas skola har SO-läraren tagit upp våldtäkter, och på biologin har de pratat om kvinnors rättighete­r. Men i Elsas skola har inte ämnena kommit upp.

– Jag skulle vilja ha en dag på temat, vi pratar om mobbning under vår hälsovecka men kvinnosyn borde också tas upp.

Förebilder hittar tjejerna på Youtube. Bland annat har Tova Helgesson berättat om att hon utsatts för sexuella övergrepp.

– Om man är på Youtube kan man göra mycket för andra, påverka andra.

De accepterar, tänker att ’det här är vad jag är värd, det här är vanligt’.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? HAR FÅTT NOG. Elsa Gölstam och Linnéa Helsing går i olika skolor, i Täby respektive Vallentuna. På nätet har de båda fått höra att de ska skicka nakenbilde­r på sig själva till killar.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM HAR FÅTT NOG. Elsa Gölstam och Linnéa Helsing går i olika skolor, i Täby respektive Vallentuna. På nätet har de båda fått höra att de ska skicka nakenbilde­r på sig själva till killar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden