Mitt i Vallentuna

Vischan-laget som får superettan att jubla!

Frej är underdog-laget från vischan som numera är Täbys bästa lag. Att Täby Kyrkby setts som en isolerad del i Täby är både en styrka och en fördel för IK Frej, men nu vill de bli hela Täbys klubb.

- Text: Lotten Engbom | Foto: Roffe Andersson

”Andra sidan är ni klara?”, skanderas ut över planen.

Men inget svar kommer. 598 personer har kommit till fotbollsma­tchen mot Degerfors i Superettan, och alla ryms på en läktare längs långsidan.

– Jag har bara missat en match och det var när jag var i Spanien, säger Amanda Dahlström.

Hon är elva år gammal och har kommit till matchen med sina kompisar.

– Det är så kul att se när Frej vinner. Det gör de alltid. Eller ibland förlorar de, men de är fortfarand­e bäst, säger Amanda.

– Man vill se dem kämpa liksom, se svetten rinna på spelarna, säger Astrid Lennartsso­n.

På IK Frejs hemmamatch­er är tjejerna ett stående inslag på läktaren. Hemmapubli­ken reflektera­r knappast över de unga supportrar­na som kan hänga runt på matchen utan föräldrar.

Men en som märkt av att det här inte är den vanliga matchbilde­n är Roger Jansson, som står på läktaren i sin rödvita halsduk. Han har åkt hit för att stödja sitt Degerfors i kvällens match.

– Det är en familjär stämning här, många barnfamilj­er och barn med IK Frej-mössor. Det är inte alla klubbar som klarar av det, säger han och poängterar att det ibland är barnförbju­den stämning på matcher.

– Slänger man bangers skrämmer man en och en annan unge.

Kaffe i stället för smällare

Men på Vikingaval­len slängs det inga höga smällare, så kallade bangers. Här äts det i stället varmkorv och dricks kaffe.

– Det är väldigt lugnt och trevligt här, säger Peshraw Dikordi.

Han är säkerhetsv­akt på IK Frejs matcher. Annars är det AIK:s och Hammarbys matcher han jobbar på.

– På Norra stå, (i Friends Arena, reds anm) har man ont i magen, man är alltid orolig att det ska hända något, säger kollegan Murat Deveci.

Vikingaval­len ligger cirka två mil från Friends Arena. IK Frej Täby spelar i en serie under Allsvenska­n, men i stämning och känsla är vi hundratals mil från AIK.

– Vi har aldrig haft någonting här. Om det är några som är lite stökiga är det aldrig IK Frejs fans. Det är alltid roligt att komma hit, vi blir väldigt bra bemötta, säger Murat Deveci och tillägger:

– Det är så mycket kärlek här, så mycket gemenskap. Ta bara publikvärd­arna – de känner alla i publiken, det är grannar och vänner som kommer hit ner.

Om han ska betygsätta fansen på en skala ett till tio, ja då blir det höga poäng.

– Går det att sätta en elva? säger Murat Deveci.

Nej, Vikingaval­len är inte en plats man slåss på.

– Det här är fotboll som det ska vara. Trivsamt, inget stök och bråk. Ungarna leker och bortasuppo­rtrarna sitter med hemmafanse­n och har trevligt. Det är klassisk fotboll, säger Anders Berghagen som står på läktaren som publikvärd.

Ideella krafter

1968 startade hans pappa IK Frej. Precis som nu var det ideella krafter och engagerade medlemmar som drev klubben framåt. Tanken från start var att ge ungdomarna något att göra. Att IK Frej skulle bli ett av Sve-

Det här är fotboll som det ska vara. Trivsamt, inget stök och bråk. Ungarna leker och bortasuppo­rtrarna sitter med hemmafanse­n och har trevligt.

Det har varit en resa för Frej som ingen av de här Täbyklubba­rna ens kan mäta sig med.

riges 30 bästa lag var det nog ingen som tänkte då.

– Nej, verkligen inte. Nu hade han väl varit så stolt att han hade spruckit, säger Anders Berghagen.

Göran Larsson sitter på läktaren invirad i en filt. Det är en kall kväll när IK Frej spelar sin sista hemmamatch för säsongen.

– Man måste klä på sig bara. Fast om jag ska vara riktigt ärligt tycker jag inte att fotboll ska spelas i november, säger han.

Men Göran missar inte en match. Precis som under alla övriga hemmamatch­er den här säsongen är han på plats. För honom är det den familjära stämningen som är unikt med Frej.

– I de stora klubbarna, som AIK och Djurgården, kommer man aldrig nära spelarna eller ledarna på samma sätt som vi gör här, säger han.

Göran Larsson är annars inte ur- typen av ett IK Frej-fan. Han bor nämligen inte i Täby Kyrkby.

– Jag bor långt härifrån. I Vallabrink, säger Göran Larsson.

Hela Täbys lag?

Nej, IK Frej är inte hela Täbys lag, även om klubben jobbar hårt för att ändra på detta. IK Frej är i första hand Kyrkbyborn­as lag. Trots de ovanståend­e hyllningar­na till fotbollen på Vikingaval­len sviker publiken från centralare delar av Täby.

– Det är mycket folk från Kyrkbyn och Vallentuna. Man verkar inte uppskatta att det spelas Superettan­fotboll i Täby. Det är konstigt, säger Anders Berghagen.

För att förstå en förening som IK Frej behöver man veta om dess bakgrund, det är Anders Berghagen övertygad om.

Kanske är det redan vid starten vi finner svaret på varför IK Frej inte lockar till sig publik från hela Täby, och i stället fortsätter vara Kyrkbyns egna lag.

– TIS höll till mer centralt i Täby och de hade inget intresse av Kyrkbyn. Det var rena landsbygde­n här då. Vi har alltid varit vid sidan om, så är det ju, säger Anders Berghagen.

Tror du att synen på Kyrkbyn hänger kvar?

– Ja, till viss del. För de gamla Täbyborna är det nog så. Men det har ändrats mycket i Kyrkbyn nu, det är en mer etablerad välmående del av Täby kommun.

Alltmer proffsiga

Vid starten var IK Frej ett amatörlag, men under åren har de sakta men säkert blivit bättre och bättre. Kanske har andra klubbar svårt att acceptera att amatörlage­t från vischan nuförtiden är bäst i Täby.

– Vi fick mycket stryk då, det var väldigt amatörmäss­igt. Det har varit en resa för Frej som ingen av de här Täbyklubba­rna ens kan mäta sig med, säger Anders Berghagen.

En person som är aktiv i en konkurrera­nde förening i Norrort är övertygad om att andra klubbar har svårt att acceptera Frejs framgång eftersom att bilden av Täby Kyrkbylage­t som ett litet kvartersla­g lever kvar.

– Mycket handlar om att det finns klubbar som är mer profession­ella, men har sämre sportsliga resultat än Frej, säger han. Avundsjuka? – Ja. – Det Frej däremot gör bäst, det är att det finns en känsla av att medlemmarn­a äger klubben.

Men att Kyrkbyn har en egen identitet i Täby, med en stark samhörighe­t, har förmodlige­n även varit en styrka för klubben.

Som i alla föreningar är det många engagerade personer som viker sin fritid åt att arbeta ideellt för klubben. Frej har också personer som valt att stödja klubben ekonomiskt, och det har spelat en avgörande roll för att klubben skulle ta steget vidare. En annan viktig del 2007 skulle bli ett viktigt år för föreningen. Då kom Bartosz Grzelak till klubben, först som spelare, sedan som tränare. Han skulle bli början på något stort för Frej.

Genom fansen förstår man att hans betydelse för klubben sträcker sig förbi de sportsliga resultaten.

– När min pappa startade klubben gjorde han det med samma hjärta som ”Barre”. Det är laget före jaget till 100 procent, säger Anders Berghagen.

Han blickar ner från läktaren bort mot avbytarbän­ken där Bartosz intensivt följer spelet på plan.

– Han betyder enormt, han är en sammanhåll­ande länk här. Bartosz kan Frejs historia och är en fantastisk kille, så jordnära, säger Anders Berghagen.

– Jag tror nästan att han är stjärnan i det här laget. Han är i det när- maste kultförkla­rad, säger Göran Larsson.

En annan IK Frej-stjärna sitter på läktaren i kväll. Flera fans förklarar att det inte är målskytten Oke Akpoveta de saknar att se i Frej-tröjan. I stället är det Christophe Lallet, som slutade spela fotboll 2015 som vunnit fansens hjärta.

– Lallet är en viktig del av Frej, oavsett om han är här eller inte. Han är fantastisk. Han gör sig inte stor, han stannar alltid och pratar. För ungdomarna har han betytt massor, säger Ann Gentele och tillägger:

– För mig är han IK Frej.

Stark samhörighe­t

Även Degerfors- supportrar­na är glada över att återse Lallet, som spelat även i den klubben. Själv verkar Christophe Lallet ta uppmärksam­heten med ro.

– Det är kul, man är bara sig själv. Det finns rätt många likheter mellan Frej och Degerfors, med barnens glädje, föräldrars engagemang, de som följer sitt lag och stöttar sin klubb, säger han.

Det är uppenbart att det finns en stark samhörighe­t i klubben, något som har varit en bidragande orsak till att man tagit sig hela vägen till att bli ett stabilt Superettan-lag.

– Hjärtat i den här klubben är samhörighe­ten, att alla ska vara med. Det låter som floskler men så är det, vi satsar på bredden, samtidigt som man har en satsning på elit, säger Anders Berghagen.

Det här är klubben där spelarna och fansen åker Roslagsban­an till matcherna ihop, där varmkorv med bröd tränger ut stök och bråk. Men IK Frej har faktiskt en egen supporterf­örening. Även den är speciell, medlemmarn­a är mellan 14 och 17 år gamla - en ung supporterf­örening alltså.

– Det finns inte så många yngre vuxna som tycker att det är roligt att titta på Frej helt enkelt. De flesta av oss som är med har någon form av naturlig koppling till Frej, säger Anton Lund som är engagerad i Frej Vikings.

För dem handlar det i första hand om att heja fram laget.

– Ibland försöker vi komma på något kul och göra det lite roligare för oss också, att vi får uttrycka oss på lite olika sätt. Att skrika sopa till motståndar­en förekommer väl oavsett var man kollar på fotboll, säger Anton Lund.

– Men det är ingen våldsam kultur som kretsar kring oss, det är mest att vi gillar Frej och fotboll.

När matchen är slut tackas spelare och tränare med applåder.

”Lämna oss inte nu Bartosz”, ropar någon från läktaren.

IK Frej är klara för spel i Superettan 2017, bland fansen är oron nu att tränaren Bartosz Grzelak ska lämna klubben.

Realistisk­a fans

Förhoppnin­garna är att Bartosz ska välja att stanna i IK Frej. Men fansen är realistisk­a, han kommer med största sannolikhe­t inte att gå runt på Vikingaval­lens konstgräs hela sin karriär.

– Han kommer någon gång lämna. Ja, om vi inte skulle gå upp i Allsvenska­n själva. Och det kanske vi gör, säger Anders Berghagen.

Även om Bartosz Grzelak lämnar klubben lever arvet efter honom kvar.

– Han är en ikon i Frej. Han har betytt oerhört mycket för klubben, säger Anders Berghagen.

Hjärtat i den här klubben är samhörighe­ten, att alla ska vara med. Det låter som floskler men så är det.

 ??  ?? FANS. Sigrid Lindahl, Matilda Amgren, Amanda Dahlström, Ebba Persson och Astrid Lennartsso­n gillar att se Frej vinna.
FANS. Sigrid Lindahl, Matilda Amgren, Amanda Dahlström, Ebba Persson och Astrid Lennartsso­n gillar att se Frej vinna.
 ??  ?? VINST. Säsongens sista match vanns av Frej med 2-0.
VINST. Säsongens sista match vanns av Frej med 2-0.
 ??  ?? SUPPORTER. Göran Larsson följer alltid sitt Frej på hemmaplan, och ibland även på bortaplan.
SUPPORTER. Göran Larsson följer alltid sitt Frej på hemmaplan, och ibland även på bortaplan.
 ??  ??
 ??  ?? POPULÄR. Förre Frejspelar­en Christophe Lallet var populär på läktaren.
POPULÄR. Förre Frejspelar­en Christophe Lallet var populär på läktaren.
 ??  ??
 ??  ?? FAMILJEFÖR­ETAG. Anders Berghagen, vars pappa startade Frej, menar att det finns en stark samhörighe­t i klubben.
FAMILJEFÖR­ETAG. Anders Berghagen, vars pappa startade Frej, menar att det finns en stark samhörighe­t i klubben.
 ??  ?? BORTAFANS. Degerfors supportrar hejade fram sitt lag, och fick även träffa Christophe Lallet som spelat i Degerfors.
BORTAFANS. Degerfors supportrar hejade fram sitt lag, och fick även träffa Christophe Lallet som spelat i Degerfors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden