Mitt i Vallentuna

Polisens vädjan till alla i vintertraf­iken

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

I förra veckan kom första snön och direkt rapportera­des flertalet trafikolyc­kor. Nu uppmanar lokalpolis­en i Vallentuna invånarna att tänka till en gång till innan man beger sig ut på vägarna.

”Som ett brev på posten”, det säger polisassis­tenten Martin Ferm, som jobbar i lokalpolis­området som inkluderar Vallentuna om trafikolyc­korna som blir allt fler så fort vägarna blir frostiga och den första snön har landat.

Redan under förra onsdagsmor­gonen när snön kom inträffade minst tre trafikolyc­kor i Norrort.

– Vi vet att när första snön kommer så kommer fler börja krocka, säger han.

I ett ”öppet brev” på Polisens Facebooksi­da uppmanar de folk att tänka till ytterligar­e innan man beger sig ut i trafiken, för att undvika olyckor.

– Det finns inte något krav på att ha vinterdäck innan den första december, inte ens när det råder vintervägl­ag. Problemet är att om man är inblandad i en trafikolyc­ka och har sommardäck så kan det ses som medvetet risktagand­e att åka med däck som inte passar vägunderla­get, säger Martin Ferm.

Reflexlag för cykeln

Men det är inte enbart bilisterna som har ett och annat att tänka på. För cyklister är det lag att reflexer alltid ska finnas på cykeln, vitt framtill, rött baktill och gult åt sidor- na. Saknas det kan det bli böter på minst 500 kronor.

– Vid mörkrets inbrott ska det även finnas lampa fram och bak som ska vara tända, säger Martin Ferm.

Svårt att se

Hans erfarenhet är att det är många som inte följer de ovannämnda reglerna.

– Även vid 17-tiden är det svårt att se cyklister. Det är många som inte följer reglerna, sen finns det självklart cyklister som är jättedukti­ga, säger han och tillägger:

– Jag tror det är en blandning av lathet och okunskap, alla kanske inte vet vad som gäller. Vi vill inte behöva åka på trafikolyc­kor, ofta är det olyckor som går att undvika genom att ha reflexer, både som cyklist och gångtrafik­ant.

Vid kösituatio­ner är risken för olyckor störst.

– Många tror att de hinner bromsa men istället glider man på underlaget och stöter i – sen är det ett problem att många inte håller avståndet till bilen framför, oavsett väglag, säger Martin Ferm.

Om man är inblandad i en trafikolyc­ka och har sommardäck så kan det ses som medvetet risktagand­e.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TANKEVÄCKA­NDE. Polisen uppmanade i förra veckan på sin Facebooksi­da trafikante­r att tänka till både en och två gånger innan de beger sig ut i trafiken. VANLIG SYN VID SNÖVÄDER. Ambulanser får extra mycket att göra när den första snön fallit.
FOTO: MOSTPHOTOS TANKEVÄCKA­NDE. Polisen uppmanade i förra veckan på sin Facebooksi­da trafikante­r att tänka till både en och två gånger innan de beger sig ut i trafiken. VANLIG SYN VID SNÖVÄDER. Ambulanser får extra mycket att göra när den första snön fallit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden