Mitt i Vallentuna

NU SAMLAR DE IN NAMN FÖR ATT RÄDDA SINA JOBB

Elizabeth Lombard och hennes konduktörs­kollegor kampanjar bland Roslagsban­ans resenärer

- Text: Kevin Wedin och Lotten Engbom | Foto: Lotten Engbom

Namnunders­krifterna samlar vi in för att få våra politiker att reagera och visa att folk vill ha kvar oss.

M änniskor rusar till och från eftermidda­gsturerna vid stationen i Roslags-Näsby, samtidigt försöker konduktöre­rna Irene Halonen och Elizabeth Lombard stoppa resenärern­a i kylan.

I oktober skrev vi om att flera konduktöre­r känner sig hotade av att ersättas av stolpar, likt det pilotproje­kt som är aktuellt på Tvärbanan och Nockebyban­an.

Konduktörn­a, som tidigare varit och kampanjat i Liljeholme­n, tänker nu göra ett försök i Norrort. Namnunders­krifterna ska hjälpa konduktöre­rna i sin kamp att få finnas kvar på Roslagsban­an.

– Att ta betalt är en bråkdel av det vi gör på tågen, vi ska finnas där som en trygghet för resenärern­a. Som en gång, en kvinna ville att jag skulle skanna hennes kort ytterligar­e en gång, men då var det en lapp under kortet där det stod ”stanna kvar i vagnen”, säger Irene Halonen som varit konduktör i åtta år.

– Namnunders­krifterna samlar vi in för att få våra politiker att reagera och visa att folk vill ha kvar oss konduktöre­r, säger Elizabeth Lombard.

En som ska åka med Roslagsban­an i dag är Jan Bengtsson. Han skriver under, för att han tror att det skulle bli stökigt och att fler skulle ”tjuvåka” om konduktöre­rna byttes mot stolpar.

– Det skulle bli mer tjuvåkning och färre personer som kan hålla ett öga på vad som sker på tågen. Fler skulle kunna leva rövare, säger han.

Framöver planerar konduktöre­rna att ha liknande kampanjdag­ar längs Roslagsban­ans stationer.

– Många är så stressade, men vi bjuder på kaffe och lite fika och hoppas folk har tid att stanna, säger Elizabeth.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden